Blogit

Ruanda nousee naisten voimalla

Ruanda muistetaan 18 vuoden takaisesta verisestä kansanmurhasta, jossa kuoli sadan päivän aikana lähes miljoona tutsia ja maltillista hutua, ja miljoonat pakenivat maasta. Kansanmurhan jälkeen maan kehitys taantui. Vaurautta ja vakautta on kuitenkin yritetty palauttaa maahan pitkäjänteisellä ja sitkeällä työllä.

Kansanmurhasta toipuminen on vienyt aikaa, mutta tällä hetkellä tulevaisuus näyttää valoisalta. Ruandasta on tullut yksi nopeiten kehittyvistä maista. Köyhyys on pudonnut viimeisen viiden vuoden aikana 12 prosenttia ja 92 prosenttia lapsista pääsee kouluun.

Yksi merkittävimmistä syistä siihen miksi maa on taas jaloillaan ovat naiset. Naisten asemaa maassa on tuettu YK:n kehitysohjelmalla, jossa on muun muassa edistetty naisten pääsyä politiikkaan. Tällä hetkellä parlamentissa istuukin enemmän naisia kuin missään muualla: yli 50 prosenttia päättäjistä on naisia. Erityisesti tasa-arvokysymyksissä ollaan naisten ansiosta otettu aimo harppaus eteenpäin.

Tasa-arvon parantaminen onkin yksi tärkeimmistä asioista maiden kehityksen kannalta. Kun naiset pääsevät töihin, he sijoittavat yleensä saamansa rahat lasten kouluttamiseen ja yhteisön hyväksi. Toivottavasti Ruandan kehityksestä otetaan mallia muissakin Afrikan maissa.

Kommentit

Lähettänyt Anonyymi (ei varmistettu) 15.11.2012 - 12:03

Tasa-arvon parantaminen on äärimmäisen tärkeää maiden kehityksen kannalta, mutta Ruanda ei ole paras esimerkki. Maa ei ole edustuksellinen demokratia: parlamentin valta on rajoitettu ja sen vuoksi ei ole suurta merkitystä sillä, montako naista parlamentissa istuu. Ruandan kehityksestä ei ole syytä ottaa mallia muissa Afrikan maissa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.