Blogit

Polkupyörien sukupuutto?

Tutkijat selvittivät ensimmäistä kertaa, kuinka suurella osalla ihmisistä on pyörä. Kävi ilmi, että Burkina Fasossa pyörä on useammalla kuin Suomessa.

Pyöräily tuntuu olevan hyvissä kantimissa Suomessa. Talviuutisissakin haastatellaan aina jotakuta, joka polkee 20 asteen pakkasessa 20 kilometriä suuntaansa, eikä kuulemma tunnu missään.

Toisin on suuressa osassa muuta maailmaa. Tutkijat ovat selvittäneet ensimmäistä kertaa, kuinka suurella osalla maailman kotitalouksista on polkupyörä. Aikana, jolloin painitaan päästövähennystavoitteiden ja liikalihavuuden kanssa, valtioiden luulisi hypettävän pyöräilyä ympäri maailman, mutta Journal of Transport and Health -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan pyöräilyn näkymät eivät ole lupaavat.

Tutkijoiden keräämien tietojen mukaan keskimäärin noin 42 prosenttia 150 tutkitun maan kotitalouksista omistaa vähintään yhden pyörän. Periaatteessa trendi on pysynyt viime vuodet suhteellisen samanlaisena, mutta lähempi tarkastelu osoittaa, että mikäli Kiina ja Intia otetaan tilastoista pois, 148 maassa osuus on pudonnut keskimäärin 60 prosentista noin 32:een vuosina 1989–2012.

Kiinassakin omistusprosentti on pudonnut 97:stä prosentista 63:een vuosina 1992–2009 – joskin välillä osuus ehti olla vieläkin huonompi.

Tutkijoiden mukaan moottoriajoneuvojen yleistyminen on vaikuttanut epäsuotuisasti pyöräilyyn. Silti yleisintä pyörän omistaminen on kehittyneissä maissa, joissa autojakin riittää – Suomessakin neljä viidestä kotitaloudesta omistaa pyörän. Sen sijaan monissa Länsi-, Keski- ja Pohjois-Afrikan maissa pyörä on vain viidenneksellä. Toisaalta maiden välillä on suuria eroja: Burkina Fasossa pyörä on 84 prosentilla kotitalouksista. Tutkimuksen mukaan syynä on myönteinen asenne pyöräilyyn sekä investoiminen pyöräilyinfrastruktuuriin.

Sitä tutkimus ei kerro, kuinka moni pyörän omistavista sitten todella pyöräilee. Sitäkin sietäisi selvittää – esimerkiksi mopoautojen yleistyminen tuskin ainakaan lisää pyöräilyä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.