Blogit

Politiikan kauniit ja rohkeat

Australian pääministeri nosti kissan pöydälle ja haukkui oppositiojohtajan seksismin maan rakoon.

Australian pääministeri Julia Gillard piti viikko sitten tulisen puheen parlamentille, jossa hän tylytti oppositiojohtaja Tony Abottia hänen seksististä kommenteistaan. Puhe on niin vakuuttava, että herra Abbotkin näyttää välillä vaivaantuneelta.

Syyttelyiden taustalla on puhemies Peter Slipperin tekstiviestiskandaali. Gillard puolusti Slipperiä, joka jäi kiinni miespuoliselle alaiselleen lähettämistä sopimattomista tekstiviesteistä. Abbott taas syytti Gillardia seksismistä hänen puolustaessaan Slipperiä. Abbott vaati myös Slipperin eroa tehtävistään ja syytti pääministeriä ja hallitusta häpeälliseksi.

Poliittisen pelin taustalla eivät liene vain tekstiviestit. Slipper kuului aikasemmin oppositiopuolueeseen, mutta loikkasi puolueesta viime vuonna sitoutumattomaksi kansanedustajaksi. Tämän jälkeen hänet hänet ylennettiin nopeasti parlamentin puhemieheksi. Tekstiviestikohun saattelemana Slipper kuitenkin erosi puhemiehen tehtävästään viime keväänä.

Tiukkasanaisessa puheessaan Gillard syyttää Abbottia tekopyhäksi ja kertoo useita esimerkkejä, joissa Abbott on pahoittanut hänen mielensä seksistisillä kommenteillaan. "Tämä mies ei luennoi minulle seksismistä ja naisvihasta", Gillard aloitti painokkaasti puheensa. Gillard vihjaa puheessaan myös Abbottia kirjoittamaan oman eroilmoituksensa.

Gillard puolustaa tunteikkaassa puheessaan vakuuttavasti naisia. Feministien esikuvaksi hän ei kuitenkaan taivu, sillä puheet ja teot eivät ole kulkeneet rinta rinnan. Gillardia on itseasiassa syytetty juuri naisten oikeuksien polkemisesta, viimeksi kun hän leikkasi yksinhuoltajien tukia. Naisten lisäksi politiikan jalkoihin ovat jääneet muun muassa Australian aboriginaalit.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.