Blogit

"Paskasta puhuminen on edelleen tabu"

"Kuka haluaa puhua paskasta?" sanoi Water, Sanitation and Hygiene –aloitteen toimitusjohtaja Frank Rijsberman viime viikolla vuoden 2012 Global Water -huippukokouksessa.

Turhautunut tuhahdus, vaiko kehoitus avoimempaan keskusteluun? Vähän molempia, ehkä.

Bill & Melinda Gates Foundationissa työskentelevä Rijsbermanin halusi muistuttaa maailman johtajia siitä että vessat, tai tarkemmin sanottuna kulttuurilliset tabut jotka rakentuvat aiheen ympärille, ovat yksi suurimmista esteistä maailman sanitaatio-ongelmien ratkaisujen tiellä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa on enemmän vessattomia ihmisiä kuin koskaan – silti, alueelle pumpatut rahat infrastruktuurin ja puhtaan veden takaamiseksi valuvat hukkaan, jos teknologiaa ei voida saada konkreettisesti käyttöön.

Rijsberman on aikaisemminkin painottanut, että nykyinen WC on 1800-luvun laite, joka ei sovellu useimpien maailman asukkaiden käyttöön ja on keksittävä uudelleen. Alla oleva video Gatesin säätiön viime vuoden puolella aloitetusta kilpailusta nostaa esille että jo olemassa olevan tekniikan soveltaminen innovatiivisella tavalla ei vaadi ihmeitä.

Mutta, jos kaikkien korville sopivia sanoja asioiden viemiseksi eteenpäin ei löydy (ja tässä Rijsberman ehkä viittasi suoraan myös Rio+20 -konferenssiin valmistautuviin delegaatteihin?), ei sitten myöskään paikkoja joissa tehdä tarpeitaan. Lopputulos – suuri läjä ongelmia.

 

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.