Parhaat ja huonoimmat kehitysyhteistyövideot valittu – köyhyysstereotypiat rehottavat taas | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Parhaat ja huonoimmat kehitysyhteistyövideot valittu – köyhyysstereotypiat rehottavat taas

Kehitysyhteistyöjärjestöt markkinoivat toimintaansa usein kampanjavideoilla. Toisinaan niiden viesti menee metsään, sen osoittaa norjalaisten järjestämä kilpailu.

Missä menee säälin ja myötätunnon raja? Ovatko kaikki markkinointikeinot sallittuja, kun kerätään rahaa kehitysyhteistyöhön? Voiko kehitysyhteistyömainontaa tehdä ilman stereotypioiden vahvistamista?

Siinä kysymyksiä, jotka nousevat mieleen tämänvuotisten Rusty Radiator ja Golden Radiator -palkintojen voittajavideoita katsellessa. Kyseessä on norjalaisten opiskelijoiden ja akateemikoiden kehitysyhteistyöjärjestö SAIHin järjestämä kilpailu, jossa on jaettu vuodesta 2013 lähtien palkintoja järjestöjen parhaille ja huonoimmille kampanjavideoille.

Taustalla on ärsyyntyminen kehitysmaastereotypioihin, joihin hyvää tarkoittavat järjestöt usein syyllistyvät. Aihe on vuosi vuodelta ajankohtaisempi, ja tänäkin vuonna ehdokkaita on riittänyt kumpaankin kategoriaan. Finalistit on valinnut kansainvälinen raati, varsinaisesta voittajasta sai äänestää netissä.

Huonoimman kampanjavideon palkinto, Rusty Radiator, meni tänä vuonna yhdysvaltalaiselle kristilliselle Compassion International -järjestölle.

"Video edistää syvään juurtuneita käsityksiä länsimaiden ylemmyydestä etelään verrattuna. -- Se esittää, etteivät vanhemmat voi tehdä lastensa eteen muuta kuin odottaa kummia, joka voi pelasta heidän elämänsä ja tulevaisuutensa", raati perustelee.

Videolla Halena-tyttö odottaa saavansa kummin. Kun kirje sellaiselta viimein tulee, sekä vanhemmat että tytär puhkeavat kiitollisuuden ja liikutuksen kyyneliin – kummin saaminen muiden yhteisön lasten tavoin tuntuu olevan elämän ja kuoleman kysymys.

Voittajan, brittiläisen International HIV & Aids Alliancen videolla ääneen taas pääsee hiv-positiivinen Daphine. Nuori nainen kertoo realistisesti elämästään ja kouluttautumisestaan hiv-vertaisohjaajaksi.

"Voittaja on onnistunut esittämään hivin tavalla, jonka näemme tällä sektorilla vain harvoin. Nuori nainen on ottanut oman elämänsä haltuun. Hän puhuu aktiivisesti itsensä puolesta ilman 'valkoisen sankarin' läsnäoloa", sanoo SAIHin johtaja Inga Nymo Riseth.

Kehitysyhteistyöstä ja sen tuloksista viestiminen etenkin varainkeruu- ja vaikuttamistarkoituksessa on vaikea laji. Toisaalta pitäisi viestiä, että apua tarvitaan – muutenhan järjestöä ei olisi olemassa – toisaalta ei saisi vahvistaa stereotypioita ja vahvistaa vanhoja stereotypioita kehitysmaiden väestöstä avuttomina pelastettavina.

Täydellistä markkinointiviestintää tuskin onkaan olemassa. SAIHin videokisa antaa kuitenkin esimerkkejä siitä, miten asiat voi tehdä toisin. Nyrkkisääntönä voi ehkä pitää sen pohtimista, miten videoiden tekijät itse haluaisivat, että heidät esitetään. Uhreina vai jonain muuna?

Katso videot täältä: http://www.rustyradiator.com/

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia