Blogit

Päättymätön sota Irakissa animoidulla kartalla

Foreign Policy -lehti on koonnut 42 sekunnin pituiseksi karttaesitykseksi viimeisen 11 vuoden aikana tapahtuneet 35 000 hyökkäystä.

"Pommi tappoi kymmeniä ja haavoitti vielä useampia", "Autopommiaallossa useita kuolonuhreja", "14 sunnimiestä löytyi teloitettuina" – tuttuja ja monesti niitä ainoita uutisotsikoita miehityksen jälkeisestä Irakista. Foreign Policy -lehti on koonnut 42 sekunnin pituiseksi karttaesitykseksi viimeisen 11 vuoden aikana tapahtuneet 35 000 hyökkäystä, joita koskevat tiedot Iraq Body Count -järjestö on kerännyt media-, sairaala- ja järjestölähteistä.

Animaatiosta näkyy, että iskut siviilejä vastaan eivät ole missään vaiheessa rajoittuneet satunnaisiin väkivallan aaltoihin, vaan niitä on tapahtunut säännöllisesti - ja lakkaamatta - sitten Yhdysvaltain hyökkäyksen maaliskuussa 2003. Kartalla vilkkuvat valot, jotka kertovat tarinaa yli 130 000 siviilin väkivaltaisesta kuolemasta päättymättömältä tuntuvan valtataistelun seurauksena, saavat miettimään niitä enemmän tai vähemmän harkittuja poliittisia ratkaisuja, jotka ovat johtaneet tilanteeseen.

Jopa 7000–9000 raportoitua siviiliuhria tekee viime vuodesta verisimmän sitten vuoden 2008, jolloin maa oli käytännössä sisällissodassa. Hallituksen vastaisten aseistettujen ryhmien hyökkäykset siviilejä, poliitikkoja, viranomaisia ja toimittajiakohtaan kiihtyivät erityisesti vuoden loppua kohti.

Eivätkä väkivaltaa Irakissa ole harjoittaneet ainoastaan kapinallisryhmät: huhtikuussa hallituksen joukkojen yksittäisessä hyökkäyksessä reformeja vaativien sunnien protestileiriin sai surmansa 49 ihmistä. Ihmisoikeusjärjestöjen raportit kertovat synkkää tarinaa tuhansista kiinniotoista, sadoista kuolemantuomioihin tai vankeustuomioihin johtaneista epäreiluista oikeudenkäynneistä sekä rankaisematta harjoitetusta pidätettyjen kidutuksesta.

Järjestölähteiden perusteella käynnistynyt vuosi Irakissa ei ole yhtään vähemmän verinen, päinvastoin. Iraq Body Countin mukaan väkivalta on päivittäistä ja jo ensimmäisten kahden kuukauden aikana surmansa on saanut 2000 siviiliä. Anbarissa avoimeksi leimahtaneet aseelliset taistelut kapinallisryhmien ja armeijan välillä ovat saaneet aikaan humanitäärisen kriisin ja ajaneet satoja tuhansia pakolaisuuteen. Entä mitä voi odottaa seuraavan siitä, että hallitus lupasi helmikuussa 12 500 euron palkkion jokaisesta surmatusta ulkomaalaisesta taistelijasta?

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.