Blogit

Mitä ottaisit mukaan, jos olisit pakolainen?

ActionAidin sovelluksen avulla voi ainakin jollakin tapaa eläytyä vähin tavaroin saapuvien turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten asemaan.

Mitä ottaisit mukaan autiolle saarelle? Jokainen on joskus pohtinut sitä leikkimielisesti niin kirjojen, levyjen kuin lempiruokienkin kannalta. Brittiläinen avustusjärjestö ActionAid pani leikin uusiksi julkaisemalla nettisovelluksen, jonka avulla voi pohtia sitä, mitä ottaisi mukaan, jos joutuisi lähtemään pakolaiseksi.

Tarkoituksena on muistuttaa, että moni pakenee Syyriasta vain yhden laukun tai repun kanssa ja lisätä tietoisuutta pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kohtaamista vaikeuksista.

Sivuille on valittu lajitelma tavaroita, joita Kreikkaan saapuneilla on ollut mukanaan: puhelin, hammastahna, saippuaa ja muuta tarpeellista. Jotta valinnasta ei tulisi liian helppoa, tavaraa saa "pakata" 140 merkin verran – saman verran kuin Twitter-viestiin mahtuu. Tietoisuuden levittämiseksi omaa listaa on tarkoitus twiitata eteenpäin.

Sovelluksen voisi helposti tuomita pinnalliseksi pelleilyksi, mutta se panee pohtimaan yllättävän paljon sitä, millaista pakeneminen todellisuudessa on. Pakkaaminen on vaikeaa, ja itse jäin lopulta arpomaan hammasharjan ja puhtaiden alusvaatteiden väliltä.

Aihetta pysäyttää ajattelemaan myös katastrofiapujärjestö IRC:n kokoama kuvasarja. Se kertoo, millaisia valintoja Kreikkaan saapuneet itse tekivät.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.