Mistä kultasi on kotoisin? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mistä kultasi on kotoisin?

Toivottavasti ei Malista, sillä maan kultakaivoksissa on yli 20 000 lapsityöläistä.

Toivottavasti ei Malista, sillä maan kultakaivoksissa on yli 20 000 lapsityöläistä, jotka työskentelevät vaarallisissa olosuhteissa. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin tuoreen raportin mukaan jopa vain 6-vuotiaat tekevät työtä maan alla ja joutuvat nostelemaan raskaita taakkoja.

Bisnes tuottaa neljä miljoonaa tonnia kultaa vuodessa. Sen arvo marraskuun hinnoilla oli 218 miljoonaa dollaria.

HRW:n haastattelemista 33 lapsityöläisestä 21 kärsi säännöllisistä kivuista, monet myös yskästä ja muista hengitystiesairauksista.

Amerikkalaisen tv-kanavan NBC:n toimittaja Brian Williams vieraili kaivosalueella, jossa aikuistenkaan työolot ole kehuttavat. Monet tienaavat vain muutaman dollarin viikossa, eikä toimittajan haastattelema mies edes tiennyt, että kullan hinta on juuri nyt korkealla.

Uutispätkä näyttää, miten lapset erottelevat kultaa malmista elohopean avulla paljain käsin tietämättä joutuvansa hengenvaaraan.

Malista kultaa ostavien yritysten on vaikea tietää, mistä kulta on peräisin, sillä se ostetaan välikäsien kautta. Niinpä kuluttajakin voi vain toivoa parasta tai matkustaa ostoksille Isoon-Britanniaan, josta saa jo Reilun kaupan kultaa.

Lisää uusi kommentti