Blogit

Mielensäpahoittajien silpomiskakku

Afroruotsalainen taiteilija Makoden Aj Linde suunnitteli Ruotsin taiteilijoiden säätiön 75-vuotisjuhlaan repäisevän kakun. Stereotyyppistä afrikkalaista naista muistuttavaa kakkua leikattiin alapäästä, ja pöydän toisessa päässä kyykisteli taiteilija itse päästellen tuskanhuudahduksia aina, kun joku leikkasi kakkua.

Arvaahan sen, mitä siitä syntyy. Muun muassa Ruotsin afrikkalaisten yhdistys piti performanssia mauttomana ja rasistisena. Se vaati kakkua leikannutta kulttuuriministeri Lena Adelsohn Liljerothia eroamaan, tämä kun nauraa tilanteesta otetussa kuvassa.

Mielensä pahoitti myös vilpittömästi hämmästynyt taiteilija, joka kertoi halunneensa kritisoida afrikkalaisia stereotyyppejä ja nostaa esiin naisten sukupuolielinten silpomisen ongelman. Hänestä hänen työnsä on ymmärretty nyt väärin.

Tapahtumaan liittyy muitakin koukeroita. On arveltu, että Ruotsin kulttuuriministeri haluttiin panna ansaan: jos hän olisi kieltäytynyt leikkaamasta kakkua, hän olisi sensuroinut performanssitaide-esitystä. Esimerkiksi Africa is a Country -blogiin kirjoittavan Johan Palmen mukaan leikkaamalla ministeri joutui kuitenkin tavallaan osaksi taideteosta.

Ansaan joutumisen tunne tulee kenelle tahansa, joka pohtii, mistä teoksessa ja kohussa oikein on kyse. Jos ajattelen, että teos on kuvottava ja mauton, että ihmisten nauru ympärillä on luultavasti vain hämmennystä ja että ruotsalaisten syyllistäminen afrikkalaisten silpomisesta on typerää, olen juntti, joka ei ymmärrä asioiden sävyjä.

Jos taas sanon, että kakku nostaa esiin tärkeitä ongelmia ja paljastaa arkipäivän rasismin, olen naiivi jeesustelija.

Yksi asia on kuitenkin selvä: kun ihmiset ja media välittävät suodattamatta eteenpäin kaiken netistä löytämänsä tiedon, syntyy turhanpäiväisiä kohuja ja itse asia jää pimentoon. Linde saa teoksellaan julkisuutta, joka auttaa häntä luultavasti enemmän kuin silvottuja naisia. Muutenhan hän olisi voinut vaikkapa lahjoittaa rahaa lukuisille kansalaisjärjestöille, jotka työskentelevät maailman 140 miljoonan silvotun naisen auttamiseksi ja perinteen lopettamiseksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.