Blogit

Maailmanpankin tuleva johtaja ja rap-artisti Dr. Kim?

Presidentti Barack Obaman kandidaatti Maailmanpankin johtoon, korealais-amerikkalainen tohtori Jim Yong Kim, säväyttää maailmaa ainakin räppääjän taidoillaan.

Presidentti Barack Obaman yllätyskandidaatti Maailmanpankin johtoon, korealais-amerikkalainen tohtori Jim Yong Kim, on ehdolle asettamisensa jälkeen osoittautunut varsin pidättyväiseksi julkisten lausuntojen suhteen.

Maaliskuussa maailmalla hilpeyttä herättänyt video (ks. linkki, 2:04 eteenpäin) kuitenkin osoittaa esiintymisvietin johdattaneen huippuyliopiston arvostetun johtajan ainakin parrasvaloihin, sillä valkotakkinen futuristinen versio ”Dr. Kimistä”, valotikkuineen ja riimeineen, varasti show’n viimevuotisessa ”Dartmouth Idols” -laulukilpailussa.

Performanssi pistää miettimään, mitä kaikkea Kim on saattanut oppia lääkärintoimessaan, kehityksen asiantuntemuksen lisäksi. Ainakin osa Black Eyed Peas-yhtyeen katalogista lienee tuttu, 1980-luvun hitti-tanssielokuvankin referenssit ovat hallussa, ja “Dirty bit”-tokaisun tarkka ajoitus kantelee tohtorin ainakin yllättävistä, jos ei keskivertoa paremmista, räppäämistaidoista.

Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston yhteinen kevätkokous pidetään reilun viikon päästä Tokiossa, ja siellä tullaan kattavasti käymään läpi kandidaattien meriittejä. Kimin lisäksi kamppailussa ovat mukana Nigerian talousministeri Ngozi Okonjo-Iweala sekä kolumbialainen ekonomisti Jose Antonio Ocampo.

Perinteisesti Maailmanpankin johtaja on aina ollut amerikkalainen, ja USA:n kannanoton myötä ovat päätöksetkin olleet selviä. Sinänsä keskustelua voidaan kuitenkin jo pitää merkittävänä edistysaskeleena monoliittisen erityisjärjestön historiassa, sillä tällä kertaa edes halu valinnan mahdollisuudesta on aiempaa selvemmin esillä.

Vaikka käytännössä voittoisasta Kimistä ei olisi kaikkien osapuolten idoliksi Maailmanpankin tulevaisuuden suuntausten suhteen, pisteitä huumorintajusta, josta on varmasti hyötyä myös vastuullisissa asemissa köyhyys- ja kehitystyön parissa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.