Blogit

Maailman anteliaimmat miljardöörit on listattu – Moni tekisi kuitenkin enemmän maksamalla veronsa

Maailman rikkaimmat ihmiset lahjoittavat anteliaasti varallisuuttaan hyväntekeväisyyteen. Toisaalta köyhyyden poistamiseen ei tarvita pelkästään rahaa.

Viime viikolla uutisoitiin jälleen näyttävästi kehitysyhteistyöjärjestö Oxfamin raportista, jonka mukaan 22 maailman rikkainta miestä omistaa enemmän kuin kaikki Afrikan naiset yhteensä. 2 153 miljardööriä omistaa enemmän kuin 60 prosenttia maailman väestöstä.

Oxfamin raportti mittaa vaurautta, mutta sen lisäksi myös erot tulotasossa ovat kasvaneet, osoittaa puolestaan viime viikolla ilmestynyt YK:n raportti.

Miljardöörien rahat halutaan nyt fiksumpaan käyttöön. Yhdysvaltalainen, köyhyyden poistamiseen tähtäävä Global Citizen -liike on aloittanut Give While You Live -kampanjan, jonka tarkoituksena on suostutella miljardöörit antamaan pois viisi prosenttia omaisuudestaan joka vuosi.

Tavoitteena on saada kokoon 350 miljardia dollaria (317 miljardia euroa), joiden avulla maailmasta saataisiin poistettua äärimmäinen köyhyys, järjestö laskee. Summa perustuu laskelmaan, jonka mukaan maailman köyhimmät 59 maata tarvitsevat vuosittain kyseisen summan saavuttaakseen YK:n kestävän kehityksen tavoitteet.

Osa miljardööreistä on jo noudattanut kehotusta, osoittaa talouslehti Forbesin tuore listaus avokätisimmistä yhdysvaltalaisista hyväntekijöistä. Kärjessä on suursijoittaja Warren Buffett, joka lahjoitti vuosina 2014–2018 14,7 miljardia dollaria muun muassa köyhyyden poistamiseen ja terveyspalveluiden kohentamiseen.

Kakkosena ovat Bill ja Melinda Gates, jotka ovat lahjoittaneet 9,9 miljardia. Heidän säätiönsä keskittyy esimerkiksi talouskehitykseen, terveydenhuoltoon ja koulutukseen.

Duty Free Shoppers -ketjun johtaja Chuck Feeney taas tunnetaan hyväntekijänä, joka on antanut pois käytännössä koko omaisuutensa.

Se, että miljardöörit käyttävät rahaa fiksuihin asioihin, on tietenkin hyvä asia. Ja on hyvä tuoda esiin maailman valtavia vaurauseroja kampanjoinnin kautta. Mutta kumman vanhanaikaiselta Global Citizenin kampanja silti kuulostaa. Valta annetaan jälleen kerran etuoikeutetuille, jotka saavat armollisesti päättää, auttavatko he köyhiä vai eivät. Rakenteet unohdetaan.

Syynä on todennäköisesti se, että rikkaisiin vetoaminen suoraan on huomattavasti helpompaa kuin nykypolitiikan muuttaminen sellaiseksi, että se ei enää suosisi rikkaita vaan tukisi köyhyyden poistamista.

Lahjoitusten lisäksi köyhyyden poistaminen vaatii nimittäin varsin tylsiä ja yksinkertaisia asioita: hyvää sosiaalipolitiikka ja julkisia palveluita, tehokasta veronkantoa sekä sitä, että ihmiset ylipäätään nähtäisiin kaikkialla samanarvoisina ja oikeutettuina samoihin asioihin. Moni upporikas tekisi enemmän varmistamalla, että omat työntekijät saavat kunnollista palkkaa ja maksamalla verot asianmukaisesti sinne, mihin pitäisikin. Luulisi, että siitäkin saisi aikaan aika repäisevän kampanjan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Tuoreimmat

Hirmumyrskyillä on nimet, miksei sitten lämpöaalloilla? – Kreikassa halutaan ”hiljaiset tappajat esiin”
Kestävän kehityksen mallimaana tunnettu Bhutan on myös tehorokottaja: Lähes kaikki aikuiset saivat koronarokotteen alle kahdessa viikossa
Sveitsiläislehti luonnehti WTO:n pääjohtajaksi nimitettyä huippuekonomistia ”isoäidiksi” – Polemiikki kertoo silti edistyksestä
Yhdysvaltain avokätisimpien lahjoittajien lista kertoo maailmanparannushalusta – Mutta kuinka pitkälle rikkaiden hyväntahtoisuus riittää?
Tonni pois hiilidioksidipäästöistä? – Uusi nettityökalu kannustaa toisenlaiseen uudenvuodenlupaukseen
Politiikka on kallista: Ugandassa pätevin ehdokas ei aina pärjää vaaleissa, sillä kampanjointi vaatii varoja, joihin harvalla olisi varaa Suomessakaan
Kirgisiassa ratti on usein väärällä puolella – Autojen dumppaus kehittyviin maihin paitsi saastuttaa, aiheuttaa myös onnettomuuksia
Kahvia vai teetä? – Uusi laskuri kertoo peruselintarvikkeiden ilmastovaikutuksista
Koronavirus on paljastanut maailman eriarvoisuuden monin eri tavoin – Suurin kuilu on ihmisoikeuksien toteutumisessa
Uusi verkkotyökalu kertoo, maksetaanko vaatteidesi valmistajille riittävästi palkkaa – Kokeilu osoittaa, että yleensä ei makseta