Blogit

Maailma muuttuu Mars-patukka kerrallaan

Sertifiointijärjestö Rainforest Alliance kertoo uudella kyynisellä mainosvideollaan, että sademetsätuhoa pysäytä ei pysäytä poliittinen toiminta, vaan suuryhtiöiden tuotteiden ostaminen.

Järjestöjen markkinointiviestintä on varmaan tätä nykyä melko haastavaa, kun perinteinen paatoksellisuus ja moralisointi ei kenties ole se paras tapa vedota esimerkiksi nuoreen, korkeasti koulutettuun, urbaaniin keskiluokkaan. Oletettavasti juuri tätä ryhmää tavoitellakseen suuryhtiöiden yhteistyökumppaninaan suosima sertifiointijärjestö Rainforest Alliance on valinnut toisen tien ja lähtenyt uudella mainosvideollaan seilaamaan syvälle ironian (kyynisyyden) avomerelle.

Video kertoo hulvattoman tarinan pyöräilevästä ja jätteensä kierrättävästä toimistorotasta, joka törmättyään YouTube-videoon sademetsätuhosta irtisanoutuu töistään, jättää hyvästit perheelleen ja painuu nicaragualaiseen viidakkoon pysäyttämään hakkuut. Hassustihan siinä käy - suoralla toiminnalla kun ei mitään voita, vaan se mitä kuluttajakansalainen voi tehdä vaikuttaakseen asioihin, on ostaa eettisesti Rainforest Alliance -sertifioituja tuotteita.

Tyylistään huolimatta video nostaa esiin todella isoja kysymyksiä: mitä sademetsälle arvoa antava ihminen voi tehdä tilanteessa, jossa metsää tuhotaan 130 000 neliökilometrin vuositahtia (luku videolta). Jokainen voi itse miettiä, miten todennäköisesti tämän tapaiset haasteet ratkeavat sallimalla sen saman jatkua hieman vihreämpänä tai hieman ihmiskasvoisempana.

Juuri tätä vaihtoehtoa ajava mainosvideo saattaa asiansa lopulta hyvin mielenkiintoiseen valoon. Kun mainoksessa ensin tehdään naurunalaiseksi ja mitätöidään yleisimpiä poliittisen toiminnan muotoja äänestämisen ulkopuolella, niin jää mietityttämään, uskooko edes sertifiointijärjestö itse videon loppupuolella esiteltyjen Chiquita-banaanien ja Mars-patukaiden ostamisen olevan vakuuttava ratkaisu katastrofiin vai onko sen tavoitteena vain markkinalogiikan mukaisesti kasvattaa kokoaan ja laajentaa toimintaansa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.