Maahanmuutto: Ongelma vaiko mahdollisuus? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maahanmuutto: Ongelma vaiko mahdollisuus?

Vähentynyt maahanmuuttokin koetaan länsimaissa uhkana, vaikka siihen sisältyy suuri talouskasvun mahdollisuus.

Suomen suurlähetystössä Islamabadissa vuosina 2009-2011 viisumivirkailijana työskennellyt Pekka Tuominen arvioi global.finland.fi:n blogissa, että "Suomen suosio Pakistanista ja Afganistanista suuntautuvan laittoman maahantulon kohdemaana saattaa lisääntyä, kun muut Euroopan maat kiristävät maahanmuuttolakejaan."

Blogikirjoituksessaan Tuominen erittelee niitä maahanmuuttotilanteisiin liittyivä ongelmia, jotka aiheutuvat väärennetyistä asiakirjoista, konsulttien lukutaidottomille laatimista opiskelupaikkahakemuksista tai perheenyhdistämiseen tarvittavien asiakirjojen puutteellisuuksista.

On täysi syy olettaa, että Tuomisen kuvaamaa vilppiä tapahtuu ja hänen kirjoituksensa kuvaa hyvin niitä ongelmia, joiden kanssa viisumiasioita hoitavat virkamiehet joutuvat tekemisiin.

Tuomisen blogitekstin voi lukea toisestakin näkökulmasta. Jos Schengen-alueelle oikeuttavan visumin saamiseen ollaan valmiita käyttämään mitä tahansa keinoja, se osoittaa, kuinka merkittävä asia paikallisille ihmisille on.

Mutta onko maahanmuutto sitten sen luokan ongelma, että meidän tulisi entisätä tarkemmin vartioida rajojamme ja entistä tiukemmalla seulalla valikoida ne onnelliset, jotka saavat viisumin, työ- tai oleskeluluvan? Entäpä jos maahanmuutto vapautettaisiin täydellisesti? Mitä siitä seuraisi?

Yhden vastauksen antaa Esa Salminen artikkelissaan kepa.fi:ssä: "Siinä kun tutkimusten mukaan pääoma- ja tavarakaupan täydellinen vapauttaminen toisi vain muutaman prosentin kasvun maailman bruttokansantuotteeseen, nostaisi työvoiman liikkuvuuden vapauttaminen bruttokansantuotetta arviolta hämmästyttävät 50—150 prosenttia."

Salminen siteeraa Center for Global Development -ajatushautomon tutkijan Michael A. Clemensin artikkelia Journal of Economic Perspectives -julkaisussa. Clemensin mukaan varovaisemmankin maahanmuuton laajentamisen vaikutukset olisivat mullistavat, sillä jopa "noin viiden prosentin maastamuutto köyhistä maista rikkaisiin toisi jo sellaiset taloushyödyt, jotka jättäisivät taakseen maailman tavara- ja finanssikaupan täydellisen vapauttamisen edut".

Clemensin ohella Salminen käyttää lähteenään talouslehti The Economistin artikkelia, joka kehottaa länsimaita houkuttelemaan lisää maahanmuuttajia. Mikäli näin ei tehdä, Economistin mukaan on vaarana, että Kiina vie kaiken hyödyn maahanmutosta.

Economistin mukaan talouden taantuma on vähentänyt länsimaihin pyrkivien maahanmuuttajien määrää, mutta itse ilmiöön taantuma ei ole vaikuttanut. "Ihmiset menevät sinne, missä talous kuhisee ja on toivoa paremmasta: Etelä-Koreaan, Japaniin ja erityisesti Kiinaan."

Lisää uusi kommentti