Lapsityötä ihannoiva paitamainos herättää pahennusta Virossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lapsityötä ihannoiva paitamainos herättää pahennusta Virossa

Virolainen paitafirma astui miinaan, johon suomalaisyritys tuskin lankeaisi. Siitä pitää huolta vilkas yritysvastuukeskustelu.

"Ajalta, jolloin lapsityövoimassa ei ollut mitään kamalaa." Näin markkinoi virolainen paitavalmistaja Sangar uutta miestenpaitamalliaan.

Virolaisen Postimees-lehden mukaan lause komeili vielä eilen myös paidan verkkosivujen pääsivulla, mutta sittemmin se on poistettu. Muun muassa mainoksen suunnittelijayritys Taevasin verkkosivulla koko teksti on kuitenkin edelleen nähtävillä.

Omituinen mainoslause juontaa juurensa neuvostoaikoihin, jolloin Sangar valmisti koko valtakunnalle pioneeripaitoja. Nyt paitamalli on saanut uuden elämän paitana, joka on tarkoitettu "työtään rakastavalle miehelle".

"Miljoonat optimistiset tytöt ja pojat tulivat vapaaehtoisesti rakentamaan valtiota toisen maailmansodan jälkeen. He auttoivat vanhuksia ja taistelivat lukutaidottomuutta vastaan. Täysin ilman palkkaa. Heidät oli tietysti aivopesty, mutta heidän ihanteitaan ei ollut vielä murennettu. --- Osa historiasta on tulkittu ja luotu uudelleen modernille maailmalle. Jotta työ tulisi aina tehtyä", mainostaja maalailee.

Vastaavanlaista mainosta olisi vaikea kuvitella Suomessa, jossa järjestöt paljastavat jatkuvasti suomalaisyritysten kompurointeja yhteiskuntavastuukysymyksissä ja jossa paljastukset nousevat yleensä myös valtamediaan. Myös mainoksia seurataan meillä tarkkaan, joten edes lapsityövoiman mainitseminen olisi melkoinen riski.

Samaan suuntaan ollaan ehkä menossa myös Virossa, jossa mainos on aiheuttanut kohun. Virolaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen kattojärjestö AKÜ julkaisi tänään kannanoton, jonka mukaan mainos on epäeettinen ja romantisoi lapsityövoimaa samaan aikaan, kun 168 miljoonaa lasta tekee maailmassa yhä työtä.

Sangar sanoo tekevänsä vaatteensa Virossa ja ostavansa puuvillan eurooppalaisilta välittäjiltä. AKÜ kuitenkin muistuttaa, että puuvilla tuotetaan yleensä maissa, jotka käyttävät lapsityövoimaa.

Viesti on levinnyt sen verran hyvin, että Sangarin suunnittelija Jaanus Vahtra julkaisi tänään Facebook-kommentin aiheesta. Hän muistuttaa, että koko iskulause perustuu aikaan, jolloin lasten käyttö oli enemmänkin kasvatusta, eikä kenenkään koulutus kärsinyt. Joidenkin kommentoijien mukaan selitys ei ainakaan auta.

Virolainen paitakohu saattaa jäädä esimerkiksi Suomessakin tyyppisestä keskustelukulttuurista ja nettijournalismista, jossa paheksutaan ja selitellään vuorotellen, eikä koko myrskystä seuraa kuin tilapäinen klikkausten kasvu. On kuitenkin ilahduttavaa, että yhteiskuntavastuukysymyksistä keskustellaan jo muuallakin kuin Länsi-Euroopassa. Tietoisuuden kasvulla voi olla ennennäkemättömät seuraukset.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia