Blogit

Kyynelkaasua hautajaisissa

Noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä Hebronista pohjoiseen sijaitsee Beit Ummarin kylä, joka on puolivälissä matkalla Hebronista Betlehemiin.

Beit Ummarin asukkaat ovat israelilaisten siirtokuntien saarroksissa. (Kuva: Laura Tuominen)
Beit Ummaria ympäröi kuusi israelilaista siirtokuntaa. Siirtokuntien asukkaat ovat toistuvasti hyökänneet palestiinalaisten kimppuun ja tuhonneet heidän viljelyksiään. Vuodesta 2006 lähtien kylässä on järjestetty viikoittain mielenosoituksia, joissa kritisoidaan siirtokuntien laajenemista ja palestiinalaisasukkaisiin kohdistuvaa häirintää.

Torstaina 27.1. kyläläiset istuttivat puita Safan laaksoon alueelle, joka on merkitty liitettäväksi laajenevaan Bat Aynin siirtokuntaan. Perjantaiaamuna joukko aseistettuja siirtokuntalaisia tunkeutui Bet Aynista laaksoon ja Beit Ummarin kylään ampuen kuoliaaksi 17-vuotiaan pojan ja haavoittaen toista palestiinalaista nuorta. Kyläläisten mukaan nuoret olivat olleet pellolla maatöissä siirtokuntalaisten saapuessa.

Lauantaina Beit Ummarissa järjestettiin surmatun pojan, Yusef Ikhlaylin, hautajaiset, joihin osallistui useita tuhansia ihmisiä. Tapahtuma oli myös palestiinalaisten protesti siirtokuntia ja Israelia vastaan. Kulkueen ohittaessa Israelin armeijan vartiotornin matkalla hautausmaalle alkoi osa kulkueeseen osallistuneista heittää kiviä kohti vartiotornia. Armeija käytti kyynelkaasua ja äänipommeja hautajaissaattueen hajottamiseen.

Seuranneessa noin muutaman tunnin mittaisessa kahakassa useita kymmeniä ihmisiä loukkaantui, sillä armeija käytti väkijoukkojen hallinnassa myös kumiluoteja kiviä heitteleviä palestiinalaisia vastaan. Seuratessamme tilannetta erään talon katolla huomasimme armeijan ampuvan kyynelkaasukanisterin jopa ambulanssin viereen.

Tarkkailijat näkivät israelilaisten ampuvan kyynelkaasua jopa hoitohenkilökuntaa kohti. (Kuva: Laura Tuominen)
Noin seitsemänkymmentä prosenttia Beit Ummarin asukkaiden toimeentulosta riippuu maataloudesta. Läheisten siirtokuntien vuoksi palestiinalaisilla viljelijöillä on suuria vaikeuksia päästä mailleen. Armeija on julistanut siirtokuntien läheisyydessä sijaitsevat maat usein suljetuiksi sotilasalueiksi, minkä vuoksi tiluksilleen pyrkiviä viljelijöitä ja heidän seurassaan olevia kansainvälisiä aktivisteja on viime aikoina pidätetty. Beit Ummarin asukkaat ovat valittaneet, ettei armeija puutu siirtokuntalaisten toimintaan ja väkivaltaiseen käytökseen alueella.

Kaikki palestiinalaisalueilla sijaitsevat israelilaissiirtokunnat ovat kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaan laittomia, sillä miehittävä valtio ei saa siirtää omaa väestöään miehittämälleen alueelle.

EAPPI-tarkkailijoiden esittämät mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta lähettävän tahon (Kirkon Ulkomaanapu) mielipidettä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.