Blogit

Kuinka tosissaan Uefa vastustaa rasismia?

Tanskalaisen Nicklas Bendtnerin Uefalta saama sakkorangaistus irlantilaisen vedonlyöntitoimiston nimen vilauttamisesta asettaa kyseenalaiseksi Uefan rasisminvastaisen kampanjoinnin uskottavuuden.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa on jo pitkään kampanjoinut erilaisuuden puolesta rasismia vastaan. Kampanjointi näkyy myös meneillään olevissa EM-kisoissa Puolassa ja Ukrainassa.

Kisojen aikana on kuitenkin aiheellisesti kysytty, kuinka tosissaan Uefan rasismin vastaisen kampanjointiin tulisi suhtautua. Näin erityisesti sen jälkeen, kun Uefa määräsi tanskalaiselle Nicklas Bendtnerille 100 000 euron sakot sekä yhden ottelun pelikiellon hänen Portugali-ottelun maalituuletuksestaan.

Tuuletuksessaan Bendtner vilautti irlantilaisen vedonlyöntitoimiston nimen.

Vaikka Uefan säännöt kieltävät selväsanaisesti minkäänlaisen mainonnan pelaajan vaatteissa EM-turnauksessa, Bendtnerin saama rangaistus joutuu outoon valoon, jos sitä vertaa sakkoihin, joita Uefa on määrännyt rasistisesta solvauksesta.

Esimerkiksi portugalilainen Porto sai 20 000 euron sakon, kun sen kannattajat kannattajat solvasivat rasistisesti Manchester Cityn Mario Balotellia. Kroatian jalkapalloliitto selvisi vuonna 2008 vielä pienemmillä sakoilla maaottelussa esiintyneestä rasistisesta solvaamisesta. Tuolloin maksettavaa kertyi 12 000 euroa.

Sakkojen välinen epäsuhta kuvaa hyvin sitä, kuinka tärkeitä sponsorit ovat jalkapallon arvokisoille ja muille suurille urheilutapahtumille. Kisojen virallisten sponsorien näkyvyys halutaan taata tarvittaessa kovillakin otteilla.

Tiukka pääsponsoreiden näkyvyyden turvaava menettely myös osaltaan ruokkii Bendtnerin maalituuletuksen kaltaisia tempauksia, sillä ne saavat huomiota viimeistään silloin, kun tapahtunutta ryhdytään penkomaan ja rangaistuksia asettamaan.

Kyseinen irlantilainen vedonlyöntitoimisto on saanut runsaasti julkisuutta. Sen arvoa on vaikea arvioida, mutta todennäköisesti toimisto on arvioinut tempauksen kannattavaksi, koska se aikoo maksaa Bendtnerin sakot.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.