Blogit

Kiinalaista sananvapausaktivistia viedään kuin perunasäkkiä

Saksalaistoimittajan nauhalle tallentunut yhteenotto todistaa Kiinan hallituksen pitävän sananvapautta tiukassa otteessa  näennäisistä vapauslupauksista huolimatta.

Kiinan uusi nettisukupolvi on kyllästynyt sananvapauden rajoittamiseen ja toimiin, joilla hallitus yrittää hiljentää toisinajattelijat. Kritiikki sananvapauden rajoittamista vastaan on viime vuosina kasvanut ja esimerkiksi mielenosoituksia järjestetään aikaisempaa herkemmin. Sosiaalisen median kautta tieto leivää nopeasti ja ihmiset saavat tietoa kansalaisoikeuksistaan. Edes tiukka nettisensuuri ei ole onnistunut hiljentämään kekseliäitä netin käyttäjiä.

Näennäisesti hallituskin on antanut varovaisia merkkejä sananvapaus- ja ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. Painostuksen alla se on joutunut taipumaan joihinkin kansalaistensa vaatimuksiin. Viime vuonna hallitus esimerkiksi ilmoitti lopettavansa uudelleenkouluttautumisleireiksi kutsutut pakkotyöleirit ja pari viikkoa takaperin poliisi salli guangzhoulaisen sanomalehden edessä järjestetyn sensuurin vastaisen mielenilmauksen.

Viestit ovat kuitenkin ristiriitaisia. Toissa viikolla uutisoitiin, että hallitus on pyörtänyt lupaustaan työleirien lopettamisesta ja uuden ilmoituksen mukaan järjestelmää ollaankin uudistamassa. Miten, sitä ei tarkemmin kerrottu.

Järjestelmän lakkauttaminen ei oikein kuulosta todennäköiseltä, sillä sinne on Amnestyn mukaan määrätty syksynkin aikana satoja ihmisiä. Järjestön mukaan myös väkivaltaiset pakkohäädöt ovat viime vuosina lisääntyneet merkittävästi.

Southern Weekly -sanomalehden toimituksen edessä järjestetty mielenilmauskaan ei sujunut ongelmitta. Saksan TV:n videolle talentui tapaus, jossa siviilipukuiset poliisit kaappaavat saksalaistoimittajalle haastattelun antaneen kiinalaisaktivistin pakettiautoon ja kaahaavat tiehensä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.