Blogit

Kestävän kehityksen mallimaana tunnettu Bhutan on myös tehorokottaja: Lähes kaikki aikuiset saivat koronarokotteen alle kahdessa viikossa

Bhutanista kerrotaan mielellään eksoottisia yksityiskohtia, mutta nyt se on saavuttanut tuloksia, joiden luulisi kiinnostavan muutakin maailmaa: se on rokottanut lähes koko aikuisväestönsä alle kahdessa viikossa.
Rakennuksia kukkuloiden rinteillä.
Bhutanin pääkaupungin Thimphun maisemia vuonna 2018. (Kuva: Nina R / Flickr.com / CC BY 2.0)

Etelä-Aasiassa sijaitsevan pieni vuoristovaltio Bhutan saa yleensä mediassa tilaa kestävän kehityksen filosofiansa vuoksi. Myös Maailma.net on kirjoittanut maasta, jossa onnellisuus on tärkeämpää kuin talouskasvu ja kestävää kehitystä opetetaan kouluissakin.

Bhutan ei ole täydellinen maa, mutta viime aikoina se on ansaitusti saanut myönteistä palstatilaa myös koronarokoteohjelmansa takia. Maan viranomaisten mukaan se nimittäin rokotti alle kahdessa viikossa 93 prosenttia rokotteeseen oikeutetuista aikuisistaan. Absoluuttisina numeroina se tarkoittaa yli 472 000:ta ihmistä.

Maan koko väestö on runsaat 735 000 henkeä, joten jo noin kaksi kolmasosaa on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Hieman lähteestä riippuen Bhutan onkin yksi maailman nopeimmista rokottajista Israelin ja Seychellien ohella.

Maa on rokottanut kansalaisiaan AstraZenecalla, jonka rokotteita se on saanut Intiasta. Rokotteiden jakelu aloitettiin maaliskuun 27. päivänä, ja jo 8. huhtikuuta kattavuus oli noussut 93 prosenttiin.

Mediatietojen mukaan nuorin rokotettu on ollut 18-vuotias, vanhin peräti 104-vuotias. Kakkosannos annetaan 8–12 viikon kuluttua ensimmäisestä.

Esimerkiksi uutistoimisto AP:n mukaan hyvin sujunutta rokoteohjelmaa selittävät muun muassa maan pieni koko, omistautuneet vapaaehtoiset ja hyvin varmistettu kylmäketju.

Eksoottisempiakin selityksiä löytyy: AP:n mukaan rokotusten alkamispäivämäärä valittiin buddhalaisen astrologisen kalenterin mukaan, jotta ajankohta olisi mahdollisimman suotuisa.

Rokotteiden jakelussa hyödynnettiin myös kansalaisten uskollisuutta kuningas Jigme Khesar Namgyel Wangchuckia vastaan: Terveysministeriö on kannustanut kansalaisia piikille sillä perusteella, että kuningas on kertonut ottavansa rokotteen viimeisenä. Siksi muiden pitää ottaa rokote, jotta myös kuningas saisi rokotteen mahdollisimman pian.

Oli hyvien tulosten takana mikä tahansa, ainakin strategia tuntuu toimivan.

Bhutan

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Tuoreimmat

Hirmumyrskyillä on nimet, miksei sitten lämpöaalloilla? – Kreikassa halutaan ”hiljaiset tappajat esiin”
Kestävän kehityksen mallimaana tunnettu Bhutan on myös tehorokottaja: Lähes kaikki aikuiset saivat koronarokotteen alle kahdessa viikossa
Sveitsiläislehti luonnehti WTO:n pääjohtajaksi nimitettyä huippuekonomistia ”isoäidiksi” – Polemiikki kertoo silti edistyksestä
Yhdysvaltain avokätisimpien lahjoittajien lista kertoo maailmanparannushalusta – Mutta kuinka pitkälle rikkaiden hyväntahtoisuus riittää?
Tonni pois hiilidioksidipäästöistä? – Uusi nettityökalu kannustaa toisenlaiseen uudenvuodenlupaukseen
Politiikka on kallista: Ugandassa pätevin ehdokas ei aina pärjää vaaleissa, sillä kampanjointi vaatii varoja, joihin harvalla olisi varaa Suomessakaan
Kirgisiassa ratti on usein väärällä puolella – Autojen dumppaus kehittyviin maihin paitsi saastuttaa, aiheuttaa myös onnettomuuksia
Kahvia vai teetä? – Uusi laskuri kertoo peruselintarvikkeiden ilmastovaikutuksista
Koronavirus on paljastanut maailman eriarvoisuuden monin eri tavoin – Suurin kuilu on ihmisoikeuksien toteutumisessa
Uusi verkkotyökalu kertoo, maksetaanko vaatteidesi valmistajille riittävästi palkkaa – Kokeilu osoittaa, että yleensä ei makseta