Blogit

Käsiraudat ja kalterit eivät ole hyvä tapa kuvittaa modernia orjuutta – Tutkijat varoittavat shokkikuvaston vaaroista

Moderni orjuus kuvitetaan usein vanhanaikaisella kuvastolla, mikä voi jopa vahingoittaa sitä kokeneita, varoitetaan tuoreessa raportissa. Uutistoimittajalle ongelma on kinkkinen, sillä stereotyyppinen kuvitus on helppo ja nopea valinta.

Kaltereita, kahleita, käsirautoja, häkkejä – siinä todennäköisesti useimmille ensimmäisenä mieleen juolahtava kuva, kun puhutaan modernista orjuudesta tai ihmiskaupasta.

Ei pitäisi, sanovat Nottinghamin yliopiston tutkijat. Maanantaina, kansainvälisenä orjuuden vastaisena päivänä, julkaistun raportin mukaan shokeeraava kuvasto voi pahimmillaan vahingoittaa orjuuden vastaista työtä ja haitata sitä kokeneiden asemaa luomalla vääriä mielikuvia.

Maailmassa arvioidaan olevan yli 40 miljoona orjaa. Osa on joutunut ihmiskauppaan, osa on esimerkiksi avioliittoon pakotettuja.

Toisin kuin stereotyyppisestä kuvastosta voisi päätellä, nykyorjuus ei tapahdu yleensä ihmisiä kahlehtimalla vaan pakottamalla, uhkailemalla ja kontrolloimalla, tutkijat muistuttavat. Ihmisiltä voidaan esimerkiksi viedä passi.

Raportissa kritisoidaan myös lavastettuja valokuvia, sillä nekin kertovat enemmän kuvaajan, eivät orjuutta kokeneiden, näkökulmista.

”Jos orjuus esitetään väärin, emme voi kouluttaa yleisöä siitä, mihin kiinnittää huomiota, koska he näkevät vain uhreja, joita rajoitetaan fyysisesti tai jotka kyyhöttävät sängyssä tai pöydällä usein pitäen käsiään kasvoillaan ahdistuksen näyttämiseksi. Ajan mittaan nämä kuvat voivat myös tehdä ihmisistä vähemmän sensitiivisiä orjuutettujen kärsimyksille, koska niistä tulee uusi normi”, sanoo tutkija Emily Brady yliopiston tiedotteessa.

Tunnistan ongelman. Esimerkiksi Suomessa ihmiskauppa on yleensä työperäistä hyväksikäyttöä ja periaatteessa kuka tahansa meistä on voinut törmätä siihen tietämättään vaikkapa ravintolassa. Kalterikuvitus ei auta sen tunnistamisessa.

Asia on kinkkinen myös median näkökulmasta. Etenkin nopeatahtista työtä tekevä uutistoimittajan on helppo nakata orjuustilastoja käsittelevän jutun kuvituskuvaksi käsiraudat. Pieni vilkaisu Maailma.netin arkistoihin osoittaa, että näin on meilläkin aika ajoin tehty.

Tutkijat suosittelevat kampanjakuvituksiin esimerkiksi orjuutta kokeneiden palkkaamista konsulteiksi, jotta he voivat kertoa näkemyksensä itse. ”Luovuuden ja omintakeisuuden pitäisi korvata stereotyypit ja lavastetut tarinat”, raportissa suositellaan.

Medialle sama ohjeistus ei ainakaan aina toimi, sillä resurssit ovat rajalliset. Maailma.net on viime vuosina keksinyt ratkaisuksi orjuuden vastaisesta työstä kertovan kuvituksen, kuten mielenosoituskuvat, sekä ilmiöstä puhuvien henkilökuvat. Ei ehkä täydellinen ratkaisu mutta ainakin parempi kuin kahleet.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Tuoreimmat

Hirmumyrskyillä on nimet, miksei sitten lämpöaalloilla? – Kreikassa halutaan ”hiljaiset tappajat esiin”
Kestävän kehityksen mallimaana tunnettu Bhutan on myös tehorokottaja: Lähes kaikki aikuiset saivat koronarokotteen alle kahdessa viikossa
Sveitsiläislehti luonnehti WTO:n pääjohtajaksi nimitettyä huippuekonomistia ”isoäidiksi” – Polemiikki kertoo silti edistyksestä
Yhdysvaltain avokätisimpien lahjoittajien lista kertoo maailmanparannushalusta – Mutta kuinka pitkälle rikkaiden hyväntahtoisuus riittää?
Tonni pois hiilidioksidipäästöistä? – Uusi nettityökalu kannustaa toisenlaiseen uudenvuodenlupaukseen
Politiikka on kallista: Ugandassa pätevin ehdokas ei aina pärjää vaaleissa, sillä kampanjointi vaatii varoja, joihin harvalla olisi varaa Suomessakaan
Kirgisiassa ratti on usein väärällä puolella – Autojen dumppaus kehittyviin maihin paitsi saastuttaa, aiheuttaa myös onnettomuuksia
Kahvia vai teetä? – Uusi laskuri kertoo peruselintarvikkeiden ilmastovaikutuksista
Koronavirus on paljastanut maailman eriarvoisuuden monin eri tavoin – Suurin kuilu on ihmisoikeuksien toteutumisessa
Uusi verkkotyökalu kertoo, maksetaanko vaatteidesi valmistajille riittävästi palkkaa – Kokeilu osoittaa, että yleensä ei makseta