Blogit

Kalastuksesta ja onnellisuudesta

Laiton kalastus uhkaa viedä kalat lopullisesti Länsi-Afrikan merialueilta. 

Muistatteko vanhan kertomuksen afrikkalaisesta ja eurooppalaisesta, jotka meren rannalla keskustelevat kalastuksesta ja onnellisuudesta? Tarinassa afrikkalainen perheenisä on palannut kalastamasta, kun eurooppalainen mies osuu paikalle. 

"Tuliko kalaa?" kysyy eurooppalainen.

"Kyllä, sain tunnissa päivälliskalat perheelleni", vastaa afrikkalainen.

Eurooppalainen katsoo afrikkalaista kysyvästi.

"Miksi olit merellä vain tunnin? Jos kalastaisit koko päivän, saalista riittäisi myytäväksikin. Myyntituloilla voisit hankkia toisen veneen ja palkata siihen kalastajan. Kun myisit joka päivä kahden veneen saaliit, sinulla olisi pian rahat troolariin. Troolaamalla saisit niin paljon saalista, että myyntituloilla voisit rakentaa oman kalanjalostuslaitoksen. Laitos tahkoaisi sinulle rahaa niin paljon, että voisit ostaa lisää troolareita, palkata lisää kalastajia ja perustaa uusia jalostuslaitoksia, ja pian sinun kalojasi söisi koko maailma. Kai sinä ymmärrät, että kalaisan meren avulla sinusta voisi tulla upporikas," sanoo eurooppalainen.

"Mitä minä tekisin sitten, kun olisin rikas mies?" kysyy afrikkalainen.

"Rikkaana sinä voisit syödä päivällistä vaimosi ja lastesi kanssa ilman huolia ja katsella onnellisena auringonlaskua", vastaa eurooppalainen.

"Mutta niinhän minä teen nytkin", vastaa afrikkalainen.

Tarina ei kerro mitä eurooppalainen siihen vastaa, mutta tämä brittiläisen Environmental Justice Foundation -järjestön video näyttää mitä Länsi-Afrikan kalaisilla vesillä tapahtuu.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.