Blogit

Kaatopaikkajätteestä tulee soittimia Paraguayssa

Slummien lasten lahjakkuus jäisi löytämättä ilman paraguaylaista muusikkoa, joka johtaa roskasta tehtyjä soittimia käyttävää orkesteria.

Paraguayn pääkaupungin Asuncionin liepeillä on jo muutaman vuoden ajan toteutettu hanketta, jossa slummien lapset opettelevat soittamaan kaatopaikkajätteestä tehdyillä soittimilla. Se sai alkunsa, kun paikallinen muusikko Favio Chávez kehitteli idean lasten soittoprojektista jätteenkeruusta elävän Nicolás Gómezin kanssa. Ongelmana oli, että yksi viulu olisi maksanut suunnilleen saman verran kuin uusi talo.

Suomessa resurssipula olisi kaatanut koko hankkeen, mutta Paraguayssa soittimia on keksitty valmistaa kaatopaikkajätteestä: lusikat auttavat huilun kokoamisessa, kitaraan voi käyttää pakkauslaatikkoa ja selloon öljykannua. Nyt projektista on tekeillä myös dokumenttielokuva.

Kierrätyssoittimia käyttävää orkesteria esittelevä video lyö ällikällä. Vaikka soittimet näyttävät rujoilta, tulos kuulostaa ammattimaiselta. Se panee miettimään, miten paljon lahjakkuutta hukkuu huonoihin elinolosuhteisiin.

"Ihmiset tietävät, ettei roskia pitäisi heittää pois huolettomasti. Mutta ei ihmisiäkään pitäisi heittää pois", Chávez huomauttaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.