Blogit

Järkeä säästämiseen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimustulokset 1990-luvun alun laman lapsista osoittavat, että lyhyen aikavälin säästöjen seuraukset näkyvät vasta vuosikymmenien jälkeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on tutkinut vuonna 1987 syntynyttä ikäluokkaa, jonka lapsuuteen 1990-luvun lama on jättänyt jälkentä. Viimeksi perjantaina Yle uutisoi tutkimuksen tuloksista.

Ne ovat hätkähdyttävää luettavaa. Joka viides on jäänyt vaille peruskoulun jälkeistä koulutusta, ja yhtä suuri osuus on ollut raskaan sarjan psykiatrisessa hoidossa. Joka neljännellä on taloudellisia ongelmia ja yhtä monelta löytyy merkintä rikosrekisteristä.

Nyt 25-vuotiaiden kohtaamat ongelmat periytyvät heidän vanhemmiltaan. Lapsuusaikana koettu vanhempien työttömyys, sairaudet ja köyhyys ovat nyt nuorten todellisuutta, eikä ongelmiin ole saatu apua riittävän aikaisessa vaiheessa.

Kansainvälisen talouskriisin johdosta Suomessa ja laajemminkin Euroopassa käydään keskustelua siitä, mihin rahat riittävät. Vaaditaan muun muassa valtion menojen leikkauksia, palkkojen ja eläkkeiden jäädyttämistä sekä työurien pidentämistä.

Lyhyen aikavälin säästöillä voidaan kuitenkin aiheuttaa seurauksia, jotka näkyvät vasta parinkymmenen vuoden kuluttua, kuten THL:n seurantatutkimus osoittaa.

Olisikin toivottavaa, että hallitukselta löytyisi malttia, järkeä ja kaukokatseisuutta, kun se ryhtyy valmistelemaan ensi vuoden talousarviota ja laajempia talouden sopeuttamistoimia. Vääristä asioista säästäminen käy pitkällä aikavälillä kalliiksi.

Suomessa kannattaisi myös ottaa opiksi muiden maiden kokemuksista. Esimerkiksi Britanniassa säästötoimet ovat lisänneet nälkäisten määrää.  Brittiläisten avustusjärjestöjen mukaan on jopa mahdollista, ettei Britannia pian pysty täyttämään YK:n taloudellisia ja sosiaalisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen velvoitteita ruuan, vaatteiden ja asumisen vähimmäisvaatimuksista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Tuoreimmat

Hirmumyrskyillä on nimet, miksei sitten lämpöaalloilla? – Kreikassa halutaan ”hiljaiset tappajat esiin”
Kestävän kehityksen mallimaana tunnettu Bhutan on myös tehorokottaja: Lähes kaikki aikuiset saivat koronarokotteen alle kahdessa viikossa
Sveitsiläislehti luonnehti WTO:n pääjohtajaksi nimitettyä huippuekonomistia ”isoäidiksi” – Polemiikki kertoo silti edistyksestä
Yhdysvaltain avokätisimpien lahjoittajien lista kertoo maailmanparannushalusta – Mutta kuinka pitkälle rikkaiden hyväntahtoisuus riittää?
Tonni pois hiilidioksidipäästöistä? – Uusi nettityökalu kannustaa toisenlaiseen uudenvuodenlupaukseen
Politiikka on kallista: Ugandassa pätevin ehdokas ei aina pärjää vaaleissa, sillä kampanjointi vaatii varoja, joihin harvalla olisi varaa Suomessakaan
Kirgisiassa ratti on usein väärällä puolella – Autojen dumppaus kehittyviin maihin paitsi saastuttaa, aiheuttaa myös onnettomuuksia
Kahvia vai teetä? – Uusi laskuri kertoo peruselintarvikkeiden ilmastovaikutuksista
Koronavirus on paljastanut maailman eriarvoisuuden monin eri tavoin – Suurin kuilu on ihmisoikeuksien toteutumisessa
Uusi verkkotyökalu kertoo, maksetaanko vaatteidesi valmistajille riittävästi palkkaa – Kokeilu osoittaa, että yleensä ei makseta