Blogit

"Ja Kultainen kädenpuristus -palkinnon saa.."

Aktivistilauma palkitsi brittien veroviraston johtajan veronkierrosta.

Suomessa on viime aikoina pikku hiljaa herätty veroparatiisien ja veronkierron ongelmaan, kun esimerkiksi Mehiläisen veronkiertosotkut ja rahoitusmarkkinaveron tarpeellisuus ovat nousseet esiin. 

Isossa-Britanniassa ollaan jo pidemmällä. Syyskuussa lauma aktivisteja saapui ykköset päällä verosuunnittelukonferenssiin, jossa puhui maan veroviraston HMRC:n kesällä eläkkeelle jäänyt johtaja David Hartnett. He antoivat tälle elämäntyöpalkinnon veronkierrosta – palkintopatsas oli tietenkin kultainen kädenpuristus.

Hartnettia ja HMRC:tä on syytetty Isossa-Britanniassa sopimuksista, jotka ovat vapauttaneet Goldman Sachsin ja Vodafonen tapaisia yrityksiä veroista, vaikka tilanteen pitäisi olla päin vastoin. Samalla on mennyt hukkaan miljoonia puntia valtion rahaa.

Tapahtumaan osallistunut Adam Ramsay kirjoittaa blogissaan, että tarkoituksena oli vitsailla sellaisen miehen kustannuksella, joka tuhoaa korruptiollaan ihmiselämiä. 

Kuulostaa turhan voimakkaalta väitteeltä, mutta niinhän se on. Verorahat ovat aina pois jostakin tärkeästä, kuten terveydestä tai toimeentulosta.

Suomessa ongelma toivon mukaan ei ole yhtä paha kuin Britanniassa, mutta meillekin tolkutetaan jatkuvasti sitä, miten valtion verotulot hupenevat ja miten jokaisen pitäisi ottaa vastuu omasta elämästään eikä huutaa valtiota apuun. Eikö samaa vastuuta voisi sitten vaatia myös suuryrityksiltä?

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.