Blogit

Hebron tutuksi

Olen viettänyt palestiinalaisalueilla nyt vajaat kaksi viikkoa. Aika on kulunut kuin siivillä, sillä ensimmäiset viikot menevät tehtäviin kouluttautumisen merkeissä. Saavuttuamme 7.12. vietimme ensin muutaman päivän Jerusalemissa, missä 24:sta ihmisoikeustarkkailijasta koostuva EAPPI-ryhmä tutustui toisiinsa ja me saimme lisää käytännön ohjeita sijoituspaikkoihimme siirtymistä varten.

Siirtokuntalaisia armeijan turvaamana Hebronin vanhan kaupungin palestiinalaispuolella jokalauantaisella "siirtokuntalaiskiertueella". (Kuva: Laura Tuominen)
Ryhmämme on hyvin sekalainen: mukana on muun muassa eri kirkkokuntiin kuuluvia henkilöitä, ihmisoikeuksien ja humanitaarisen avun parissa työskenteleviä, toimittajia, eri poliittisten puolueiden toimijoita ja aktiivisia eläkeläisiä. 12 maasta tulevat tarkkailijat ovat pääsääntöisesti Euroopasta, mutta myös USA:sta ja Kanadasta.

Torstaina 9.12. kuusi EAPPI-tiimiä siirtyi sijoituspaikkoihinsa tutustumaan alueiden tilanteeseen ja tuleviin työtehtäviinsä edeltävien tiimien ohjauksessa. Minun Hebronin tiimissäni on viisi jäsentä, jotka tulevat Ruotsista, Norjasta, Sveitsistä ja Iso-Britanniasta. Tarkoituksenamme on vastata erityisesti suojelevasta läsnäolosta Hebronin vanhan kaupungin alueella sekä israelilaisia siirtokuntia lähellä asuvien palestiinalaisten keskuudessa.

Siirtokuntalaiset aiheuttavat ongelmia niin Hebronin kaupungissa kuin Etelä-Hebronin kukkuloilla Susiyan ja Umm Al-Kherin kylissäkin. Suojeleva läsnäolo tarkoittaa muun muassa lasten koulumatkojen turvaamista siirtokuntalaisten hyökkäyksiltä, palestiinalaisten kulkua haittaavien checkpointien eli tarkastuspisteiden tarkkailua sekä vierailuja perheissä, jotka asuvat siirtokuntien ympäröimänä ja joutuvat jatkuvan häirinnän kohteiksi.

Seinäkirjoitus Hebronin keskustassa Israelin hallinnoimalla H2-alueella palestiinalaiskoulun läheisyydessä. (Kuva: Laura Tuominen)

Ensimmäisen Hebronissa viettämäni viikonlopun aikana ehdin tutustua suomalaisen, norjalaisen, eteläafrikkalaisen, yhdysvaltalaisen ja sveitsiläisen edeltäjämme opastuksella muun muassa Israelin hallinnoimalla H2-alueella sijaitsevan palestiinalaiskoulun rehtoriin sekä lukuisiin perheisiin, joiden luona tulen vierailemaan useasti seuraavan kolmen kuukauden aikana. Edeltävän tiimin mukaan tilanne Hebronissa on ollut viime kuukausina varsin rauhallinen.

Ongelmia on ilmennyt kuitenkin muun muassa Hebronin lähellä sijaitsevassa Beit Omarin kylässä, missä armeija on pidättänyt sekä kansainvälisiä aktivisteja että paikallisia asukkaita useaan otteeseen.

Myös Al Bwerin kylässä on viime kuukausina ilmennyt levottomuuksia sen jälkeen, kun armeija hajotti siirtokuntalaisten omatoimisesti perustaman etuvartioaseman (outpost) eli siirtokunnan laajennuksen. Vaikka kaikki siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden näkökulmasta laittomia, on Al Bwerin etuvartioasema jopa Israelin lain mukaan laiton.

Al Bwerissa siirtokuntalaiset ovat paitsi mellakoineet etuvartioaseman purkamista vastaan myös hyökänneet koulusta palaavien palestiinalaislasten kimppuun. Työtehtäviimme kuuluukin siirtokunnan ja palestiinalaiskylän välisellä tiellä partioiminen koulupäivän päättyessä.

Viikko 50 kuluu kokonaisuudessaan Jerusalemissa, missä saamme vielä lisäkoulutusta tehtäviemme hoitamista varten. Viikon 51 alusta minun tiimini ottaa virallisesti vastuun Hebronin alueen EAPPI-tarkkailijatehtävistä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Tuoreimmat

Hirmumyrskyillä on nimet, miksei sitten lämpöaalloilla? – Kreikassa halutaan ”hiljaiset tappajat esiin”
Kestävän kehityksen mallimaana tunnettu Bhutan on myös tehorokottaja: Lähes kaikki aikuiset saivat koronarokotteen alle kahdessa viikossa
Sveitsiläislehti luonnehti WTO:n pääjohtajaksi nimitettyä huippuekonomistia ”isoäidiksi” – Polemiikki kertoo silti edistyksestä
Yhdysvaltain avokätisimpien lahjoittajien lista kertoo maailmanparannushalusta – Mutta kuinka pitkälle rikkaiden hyväntahtoisuus riittää?
Tonni pois hiilidioksidipäästöistä? – Uusi nettityökalu kannustaa toisenlaiseen uudenvuodenlupaukseen
Politiikka on kallista: Ugandassa pätevin ehdokas ei aina pärjää vaaleissa, sillä kampanjointi vaatii varoja, joihin harvalla olisi varaa Suomessakaan
Kirgisiassa ratti on usein väärällä puolella – Autojen dumppaus kehittyviin maihin paitsi saastuttaa, aiheuttaa myös onnettomuuksia
Kahvia vai teetä? – Uusi laskuri kertoo peruselintarvikkeiden ilmastovaikutuksista
Koronavirus on paljastanut maailman eriarvoisuuden monin eri tavoin – Suurin kuilu on ihmisoikeuksien toteutumisessa
Uusi verkkotyökalu kertoo, maksetaanko vaatteidesi valmistajille riittävästi palkkaa – Kokeilu osoittaa, että yleensä ei makseta