Blogit

Greenpeace lahjoitti Sipilälle kopion vetypommista Rosatom-yhteistyön kunniaksi

Aktivisti soluttautui Oulussa Fennovoiman juhlapäivällisille.

Fennovoiman ydinvoimasekoilu on jäänyt viime viikkoina pakolaiskriisin ja budjettiriihen varjoon. Aiheesta muistuttaa Greenpeacen piilokameravideo, jossa Rosatomin edustajaksi tekeytyvä venäläinen aktivisti soluttautuu Oulussa pidetyille pääministeri Juha Sipilän (kesk) tähdittämään yrittäjägaalaan kiittääkseen tätä hyvästä yhteistyöstä – ja lahjoittaakseen tälle kopion vetypommista, joka "symboloi maidemme valoisaa tulevaisuutta".

Fenno Bombaksi ristitty leikkipommi on kopio Tsar Bomba -vetypommista. Sen testausta vuonna 1961 on pidetty maailman voimakkaimpana ydinräjähdyksenä. "Oikea" kopio on parhaillaan näytteillä Moskovassa Rosatomin järjestämässä näyttelyssä.

Greenpeacen videolla Fenno Bombaa ei sentään ehditä tuoda sisään yrittäjägaalaan, mutta yllättävän pitkään venäläisaktivisti ehtii kuitenkin juhlavieraiden seassa puhua ennen kuin järjestäjät ohjaavat tämän ulos.

Aktivistivideoita harrastetaan maailmalla paljonkin, mutta Suomessa korkean tason päättäjät eivät ole kovin usein joutuneet vastaavan jekuttelun kohteeksi. Jatkossa samantyyppinen kritiikki saattaa kuitenkin yleistyä, sen verran kyseenalaisia päätöksiä Suomen hallituksessa on viime aikoina tehty.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.