Blogit

Exxon-vastamainos saavutti mediahuomiota Yhdysvalloissa - kiitos Exxonin

Exxon käynnisti mittavat selvitykset torpatakseen kansalaisjärjestöjen tekemän vastamainoksen pääsyn TV-kanaville. Tämän ansiosta mainos sai tarvitsemaansa mediahuomiota.

Yhdysvalloissa käynnistettiin alkuvuodesta provokatiivinen kampanja öljy-yritys Exxonia vastaan. Yhtiö tuli vuosia sitten tunnetuksi ilmastonmuutoksen kyseenalaistamisesta ja Arkansasissa sattuneiden öljyvuotojen syyllisenä.

"Kuvittele öljy-yhtiö, joka lupaa rakentaa lapsillesi leikkikentän, mutta myrkyttää samalla maaperän sen alta vain siksi, että se on taloudellisesti tuottoisinta", kiteytetään kampanjan sanomassa. Exxonin toiminta on maailman mittakaavassa sama, toteavat kampanjaa johtavat kansalaisjärjestöt OilChange ja Environmental Action.

Kun järjestöt yrittivät viime kuussa myydä mainosta TV-yhtiölle, Exxonilla säikähdettiin. Se teetti mittavan selvityksen siitä, etteivät vastamainoksen väitteet pidä paikkaansa. Mainosta ei muutenkaan olisi hyväksytty TV-kanaville, mutta Exxon onnistui toiminnallaan antamaan mainokselle enemmän medianäkyvyyttä, kuin mitä se olisi muuten välttämättä koskaan saavuttanut. Tässä mielessä järjestöt saavat kiittää Exxonia näkyvyydestään.

Mainoksen satiirin onnistumisesta voi olla montaa mieltä, mutta ainakin se on onnistunut herättämään reaktioita. Se oli kai tarkoituskin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.