Blogit

Erilainen videopeli näyttää, millaista sota on lapsen näkökulmasta

9-vuotiaan Niman tarina shokeeraa, mutta niin on tarkoituskin.

Moni inhoaa videopelejä, mutta WarChild-järjestön "pelin" lopputulos on pakko nähdä. Kyseessä on videopelin muotoon rakennettu kampanjavideo, jossa näytetään 9-vuotiaan Nima-tytön näkökulmasta, millaista on elää konfliktin keskellä.

Nima piiloutuu sotilasta sängyn alle, pakenee laukauksia pitkin katuja ja todistaa isänsä teloituksen. Videon alareunan palkit näyttävät, miten hänen traumansa kasvavat ja terveys heikkenee.

Video on shokeeraava etenkin sellaisen näkökulmasta, joka ei ole tottunut väkivaltaviihteeseen. WarChildin Britannian kampanjapäällikkö Kate Adams kuitenkin perustelee rankkaa otetta toteamalla, että vain tarinan kertominen toimii, kun järjestö haluaa motivoida ihmisiä.

Eikä kyseessä edes ole shokeeraus: videon tapahtumat perustuvat lasten tositarinoihin Lähi-idästä ja Afrikasta.

Videon tarkoituksena on kääntää huomio siihen tosiasiaan, että yli puolet konflikteista kärsivistä on lapsia, mutta heidän suojeluunsa suunnataan humanitaarisesta avusta vain kolme prosenttia.

Samalla kerätään allekirjoituksia Ison-Britannian hallitukselle lähetettävään vetoomukseen, jossa pyydetään maan ulkoministeriä edistämään konfliktista kärsivien lasten suojelua. Video näyttää toimineen: 5 000 allekirjoituksesta jo yli 4 000 on saatu kasaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.