Eriarvoisuus tekee hallaa koko yhteiskunnalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Eriarvoisuus tekee hallaa koko yhteiskunnalle

Tuloeroilla on suuri merkitys hyvinvoinnille maiden sisällä, mutta vähän niiden välillä, sanoo tutkija Richard Wilkinson TED-puheessaan. Toisin sanoen: eriarvoisuus on haitaksi yhteiskunnalle, kun taas maan rikkaus ei kerro sen hyvinvoinnista.

Wilkinsonin mukaan suurimpien tuloerojen maissa sosiaalisia ongelmia on eniten. Elinajanodote on huonompi, luottamuksen taso matalampi, mielenterveysongelmia on enemmän, sosiaalinen liikkuvuus on heikompaa - ja niin edelleen.

Yhteys maiden sisäiseen eriarvoisuuteen näkyy selvästi, eikä vaikutus ylety pelkästään köyhimpiin.

"Jos amerikkalaiset tahtovat elää amerikkalaista unelmaa, heidän pitäisi mennä Tanskaan", Wilkinson heittää maan sosiaaliseen liikkuvuuteen viitaten.

Kun katsotaan maiden bruttokansantuloa per naama suhteessa terveyteen sekä sosiaalisiin ongelmiin, yhteyttä ei kuitenkaan näy. Kehittyneiden maiden välillä rikkaudella ei siis ole yhteyttä yleiseen hyvinvointiin.

Hyvinvointi ei ole siis rikkaammissa maissa enää riippuvainen talouskasvusta ja kansantulosta, Wilkinson päättelee.

Hän selittää tuloksia sillä, että suhteelliset tulot ja asema suhteessa muihin ihmisiin merkitsevät hyvinvoinnille enemmän, kuin tulojen absoluuttinen määrä. Eli erot samassa yhteiskunnassa asuvien ihmisten välillä merkitsevät eniten.

Antaisiko tämä jotain viitteitä siitä, mihin parhaillaan vellovan talouskriisin aikana kannattaisi keskittyä?

Lisää uusi kommentti