Elokuvista parannusta oppimistuloksiin? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Elokuvista parannusta oppimistuloksiin?

Ugandassa oppilaat suoriutuivat kokeista paremmin, kun he katsoivat inspiroivan elokuvan slummissa kasvaneesta tytöstä. Maailman koulutuskriisiä se tuskin ratkaisee, mutta pieniäkin toivonpilkahduksia tarvitaan.

Ryysyistä rikkauksiin -tyyppisten elokuvien juoni on kaikille tuttu. Nuori tyttö tai poika elää vaikeissa olosuhteissa mutta haaveilee paremmasta. Ponnistelemalla eteenpäin monien vastoinkäymisten läpi hän lopulta saavuttaa unelmansa ja elää onnellisena elämänsä loppuun asti.

Tarina voi tuntua kliseiseltä, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan sillä voi olla vaikutusta myös tosielämässä. Elokuvien antama roolimalli voi vaikuttaa jopa siihen, pääseekö nuori yliopistoon vai ei.

Oxfordin yliopiston taloustieteen tohtoriopiskelija Emma Riley testasi asiaa Ugandassa. Siellä 1 600:lle toisen asteen opiskelijalle näytettiin ennen kansallisia kokeita jompikumpi kahdesta amerikkalaiselokuvasta: Katwen kuningatar tai Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille.

Jälkimmäinen elokuva on fantasiaelokuva, edellinen taas kertoo Ugandan pääkaupungin Kampalan slummista kotoisin olevasta tytöstä, josta tulee lopulta shakkimestari.

Rileyn tulosten mukaan Katwen kuningattaren katsoneiden viimeistä vuotta koulussa olevien nuorten todennäköisyys päästä yliopistoon parani kuusi prosenttia. Nuoremmassa ikäluokassa elokuvan vaikutus näkyi siten, että he reputtivat matematiikan kokeen 11 prosenttia vähemmän todennäköisesti. Muutokset näkyivät etenkin naisopiskelijoissa.

Ero tuntuu pieneltä, mutta Quartz-uutissivuston haastatteleman Rileyn mukaan sillä voi olla merkitystä. Hänen mielestään kouluissa pitäisi painottaa enemmän inspiraatiota ja motivaatiota esimerkkien kautta. Se voi auttaa oppilaat ymmärtämään paremmin koulutuksen merkityksen.

Samantyyppisiä tuloksia on saatu muissakin tutkimuksissa. Esimerkiksi Madagaskarissa oppilaiden suoriutuminen kokeissa parantui, kun koulussa vieraili paikallinen, vauras koulutettu henkilö, jonka tausta oli köyhä, kirjoittaa Maailmanpankin ekonomisti David Evans blogissaan. Roolimalli toimi vain silloin, kun henkilö tuli köyhistä oloista, ei rikkaista.

Se, miten kauan roolimallin vaikutus sitten kestää, ei ole tiedossa. Mikään taikatemppu se tuskin onkaan – etenkin kehitysmaissa koulutuskriisin taustalla on suurempiakin ongelmia, kuten heikko opetuksen laatu ja sen maksullisuus. Toisaalta roolimallit ovat hyvä muistutus siitä, että toisinaan pienikin toivonsäde riittää. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia