Elokuva Egyptin naisten asialla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Elokuva Egyptin naisten asialla

Egyptiläiset naiset saavat äänensä kuuluviin Berliinin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla nuoren egyptiläisen elokuvantekijän Hanan Abdallan esikoisohjauksen myötä.

In the Shadow of a Man, vapaasti käännettynä Miehen varjossa on intiimi kuvaus neljän hyvin erilaisen egyptiläisnaisen elämästä. Naiset puhuvat avioliitosta, avioerosta, työelämästä, rakkaudesta, kansannoususta ja siitä, millaista on elämä naisena vallankumouksen jälkikuohuissa.

Elokuva rinnastaa naisen elämän Egyptissä laajempaan taisteluun valtion vapaudesta ja itsemääräämisoikeudesta. Berliinissä teosta on kuvailtu vahvaksi, intiimiksi ja jopa räjäyttäväksi muotokuvaksi.

Berliinin elokuvafestivaali on osallistujamäärältään maailman suurin filmifestivaali ja Abdallan elokuvan ansiosta naisten asema arabikeväässä nousi yhdeksi festivaalin keskustelluimmista aiheista.

Dokumentti on ensimmäinen elokuva, jonka YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on teettänyt Egyptin tilanteesta. Elokuvan kautta UN Womenin Kairon toimisto toivoo saavansa erityisesti nuoret mukaan kamppailuun sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi.

"Asetamme toivomme Egyptin nuoriin, jotka suhtautuvat antaumuksella ja intohimolla kaikkeen, mitä tekevät", kertoo Maya Morsy Egyptin UN Womenista.

Elokuva saa jatkoa myöhemmin keväällä. Adballan toinen teos seuraa naisehdokkaiden kampanjointia ensimmäisten arabikevään jälkeen järjestettyjen parlamenttivaalien alla.

Elokuvan menestys saa toivomaan, että sen sanoma tasa-arvosta ja vastarinnasta saavuttaisi vielä suuremman yleisön, niin maailmanlaajuisesti kuin Egyptissä.

"Meidän ei pidä aliarvioida pieniäkään tekoja, erityisesti kun ne saavat voimansa selkeästi laajemmista teemoista. Syvällä sisimmässään Egyptin naiset kyllä tietävät, että tulevaisuus on heidän", Hanan Abdalla kiteyttää.

Lisää uusi kommentti