Elämää lapsiorjien maailmassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Elämää lapsiorjien maailmassa

Maailmassa on tälläkin hetkellä ainakin 8,4 miljoonaa lapsiorjaa. Lähes kaksi miljoonaa heistä on pakotettu työskentelemään prostituoituina, noin puoli miljoonaa sotilaina. Suurin osa heistä työskentelee erilaisissa pakkotöissä.

Haiti on ylpeä orjuuden poistamisesta alueeltaan. Kolonialistit ulos ajanut kansa on kuitenkin kehittänyt yhdestä orjuudesta eroon päästyään vähän toisenlaisen orjuuden: restavekit.

Haitissa orjakauppiaat houkuttelevat köyhien perheiden lapsia myytäviksi rikkaisiin perheisiin, joissa nämä huolehtivat ilmaiseksi perheen kotitöistä. Kotiapulaisten nimitys tulee ranskan sanaparista rest avec, olla (jonkun) kanssa. Al Jazeeran dokumentissa restavekit kertovat betonilattialla nukkumisesta, raskaasta työstä, sitomisista ja pahoinpitelyistä.

Ongelma on kuitenkin paljon Haitia laajempi. Esimerkiksi Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa näin monia lapsia, jotka olivat siirtyneet maaseudulta kaupunkiin parempituloisen sukulaisensa elätettäviksi. Todellisuudessa moni heistä tekee ruokansa ja sänkynsä eteen kokopäiväisesti kotitöitä. Ehkä heitä ei sidota töiden jälkeen, eikä heille anneta selkäsaunoja pohjaan palaneen ruuan takia, mutta ainakin he näyttivät paljon surullisemmilta kuin perheen omat lapset.

Vaikka lapsiorjia on helpompi löytää kehittyvistä maista kuin Suomesta, ongelma on yhteinen. Netissä tekemäni orjuusjalanjälkilaskuri kertoi minulla olevan maailmalla 23 orjaa. Ensimmäiseksi ajattelin sen olevan kuusi orjaa vähemmän kuin ohjelmaa aikaisemmin käyttäneellä ystävälläni. Sitten ajattelin sen olevan 23 orjaa liikaa.

Todennäköisesti ne kuusikin orjaa säästyivät vain siksi, etten muista vaatekaapissani olevien vaatteiden oikeaa lukumäärää.

Lisää uusi kommentti