Blogit

Bottom 100 -lista vetää huomion miljardöörien sijasta maailman köyhimpiin

Maailman miljardöörit saavat suuren mediahuomion, mutta köyhimmät jäävät unholaan. Fund for Peace -järjestö yrittää korjata tilannetta omalla listauksellaan.

Talouslehti Forbes listaa joka vuosi maailman miljardöörit. Tänä vuonna heitä on ensimmäistä kertaa yli 2 000, ja heidän netto-omaisuutensa arvo on noin 7,67 biljoonaa dollaria.

Forbesin listasta ja sen kärkipään hahmojen elämäntarinoista kerrotaan medioissa ympäri maailman. Mutta entäpä jos joku kiinnittäisi huomiota tulolistojen häntäpäähän, maailman köyhimpiin ihmisiin?

Näin päätti tehdä yhdysvaltalainen järjestö Fund for Peace, jonka kesäkuussa julkaistun Bottom 100 -listan tarkoituksena on antaa kasvot ja ääni maailman miljardille köyhimmälle ihmiselle.

Hanke kesti lähes kaksi vuotta, ja siinä tehtiin haastatteluja viidellä eri mantereella. Sadan hengen listalta löytyy 23 kansallisuutta.

Yksi heistä on kongolainen Jeanette Johari. Hän tuli raiskauksen seurauksena 16-vuotiaana raskaaksi ja joutui karkotetuksi kotikylästään. Nyt hän työskentelee lastenhoitajana pakolaisleirillä ja tienaa dollarin verran päivässä. Hän toivoo pääsevänsä leiriltä vakituisempaan asuntoon, jotta hänen tyttärensä saisi paremman elämän.

50-vuotias Kalamiya pakeni Myanmarin Rakhinen osavaltiosta menetettyään aseellisessa hyökkäyksessä suurimman osan kuulostaan. Hän pakeni Bangladeshiin ja työskentelee nyt roskien kerääjänä tienaten vajaan dollarin päivässä.

Afganistanilainen Rahimullah Safii loukkasi jalkansa maamiinassa, jonka talebanit olivat asettaneet hänelle hänen englannintaitonsa vuoksi. Sitten Isis valtasi alueen ja yritti painostaa Safiita liittymään riveihinsä. Hän pakeni Eurooppaan ja toivoo voivansa joskus palata kotimaahansa.

Sivuilla voi tarinoiden lukemisen lisäksi myös laskea, minne itse sijoittuu rikkaiden listalla. 2 000 euron kuukausituloilla sijoittuu rikkaimpaan 8,6 prosenttiin, 3 000 euron kuukausituloilla puolestaan 4,2 prosenttiin.

köyhyys

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.