Aasiasta uusi miljonäärien maanosa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aasiasta uusi miljonäärien maanosa

Ensimmäistä kertaa historiassa Aasiassa on enemmän miljonäärejä kuin Pohjois-Amerikassa. Se tarkoittaa myös tuloerojen kasvua.

Kliseisin kuva Yhdysvalloista tuo mieleen Beverly Hillsin ökytalot, hulppeat autot ja ihmiset, joilla on varaa käyttää lemmikkieläimiään psykiatrilla. Kuva saattaa olla muuttumassa. Viime vuonna nimittäin Aasian ja Tyynenmeren alueella oli ensimmäistä kertaa enemmän miljonäärejä kuin Pohjois-Amerikassa.

Tieto käy ilmi konsulttiyhtiö CapGeminin juhannuksen alla julkistamasta raportista, jossa tarkastellaan yli miljoona dollaria (noin 0,9 miljoonaa euroa) omistavien määrää ja heidän vaurauttaan. Aasia johtaa molemmissa kategorioissa.

Yhteensä maailmassa on raportin 15,4 miljoonaa ihmistä, jotka omistavat vähintään miljoona dollaria. Heillä on yhteensä noin 53 biljoonaa euroa. Pohjoisamerikkalaisten osuus tästä potista on noin 28 prosenttia, aasialaisten vajaat 30.

Miljonäärien vauraus kasvoi viime vuonna keskimäärin maailmalla neljä prosenttia, mutta Aasiassa kasvu oli kymmenen prosenttia. Alueen miljonäärien rikkaus ja vauraus on laskelmien mukaan tuplaantunut vuosikymmenessä. Suurin osa heistä elää Japanissa ja Kiinassa.

On käsittämätöntä, että miljonäärien vauraus jatkaa kasvuaan samaan aikaan, kun monet valtiot levittelevät käsiään olemattoman kasvun tai talouskriisin kourissa. Rikkauden kasaantuminen tarkoittaa myös tuloerokuilun syvenemistä, mikä onkin viime vuosina todistettu monissa raporteissa.

Esimerkiksi uutissivusto Humanosphere huomauttaa, että Aasian kehityspankin tuoreen raportin mukaan tuloerot ovat kasvaneet Aasiassa ja Tyynellämerelläkin. Aiemmin talouskasvu nosti miljoonia köyhyydestä, sillä se perustui matalan ammattitaidon työvoimaan ja sen suureen tuottavuuteen. Nyt kasvua selittää teknologia- ja rahoitusteollisuus, joka ei tavallisia työläisiä kaipaa. Jopa 28 prosenttia Aasian työpaikoista uhkaa teknologisen muutoksen vuoksi kadota, sivustolla kerrotaan.

Viime aikojen kuuma kysymys monissa kehityspoliittisissa debateissa on ollut niin sanottu inklusiivinen kasvu – talouskasvu, josta on hyötyä myös köyhimmille. Aasiassa sitä tarvitaan erityisen paljon, sillä etenkin alueen eteläosien maat komeilevat usein nälkä- ja köyhyystilastojen kärjessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia