Amnesty: Suomen perehdyttävä CIA:n vankilentoihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Suomen perehdyttävä CIA:n vankilentoihin

Amnesty vaati Liettuan ja Suomen tutkivan osuutensa CIA:n salaiseen vankilaan ja vankilentoihin.

Amnesty International vaatii, että että Suomi selvittää vuosina 2001-2006 Helsinki-Vantaalle laskeutuneiden koneiden osuuden CIA:n salaisiin vankiloihin.

Järjestön tuore raportti dokumentoi muun muassa Liettuan ja Suomen osallisuutta Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n vankilento-ohjelmaan ja sen ylläpitämiin salaisiin vankiloihin Liettuassa. Maassa pidettiin CIA:n laittomasti pidättämiä korkean profiilin terroristiepäiltyjä vuosina 2002-2006.

Esimerkiksi vuonna 2004 Suomeen CIA:n peiteyhtiön nimellä laskeutuneen koneen epäillään kuljettaneen vankeja Afganistanista Guantanámo Bayhin. Suomalaisviranomaiset ovat vahvistaneet koneen käyneen maassa. Amnesty on jo aiemmin vaatinut Suomea tutkimaan asian.

Lokakuussa Amnesty Internationalin Suomen osasto ilmoitti löytäneensä lisää epäilyttäviä lentoja. Siten Suomen kautta kulkeneita, mahdollisesti vankilentoihin liittyneitä lentoja on jo kymmenisen.

"Suomi ei ole myöntänyt, eikä myönnä lupia kielletyille kuljetuksille", ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi syyskuun lopulla. Välilaskujen hän kuitenkin myöntää olleen mahdollisia, mutta tietoja niistä on vaikea selvittää. Oikeuspäällikkö Päivi Kaukoranta ulkoministeriön oikeuspalveluista sanoo heidän saaneen asiaan liittyvän materiaalin ja perehtyvän siihen ennen kuin toimista päätetään.

Liettua puolestaan on myöntänyt kahden salaisen vankilan sijainneen maassa, mutta tutkinta asiasta lopetettiin tammikuussa valtionsalaisuuksien suojelemiseen vedoten. "Liettuan viranomaiset eivät saa estää katoamisten ja kidutusten perinpohjaista tutkintaa piilottelemalla "valtionsalaisuuksien" verhon takana", totesi Amnesty Internationalin Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

Amnestyn mukaan vankilat olivat osa CIA:n "terrorismin vastaisen sodan" salaista operaatiota, joka suoritti laittomia pidätyksiä ja luovutuksia, vankilentoja sekä ylläpiti salaisia vankiloita. Järjestön mukaan monia pidätetyistä kidutettiin tai kohdeltiin epäinhimillisesti. Järjestön mukaan vankiloita oli muuallakin Euroopassa.

Juttua päivitetty 11.10.2011.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia