Kolumbiassa solmittiin vuonna 2016 rauhansopimus, mutta ihmisoikeusaktivistien häirintä ja murhat ovat vain lisääntyneet. Myös ay-aktivisteja on uhkailtu, kertoo Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus.
Sissitaistelija Maricela Flórez oli valmis kuolemaan sodassa tavoitteidensa puolesta. Nyt Kolumbiassa on rauha ja Flórez on muuttunut sissistä puolueaktiiviksi. Epäilevistä äänistä huolimatta Kolumbian rauhansopimus on pitänyt.
Suurin osa rauhansopimuksen kumonneen kansanäänestyksen ei-äänistä tuli hyvinvoivilta kaupunkilaisilta, jotka elävät kaukana sodan todellisuudesta, kirjoittaa Arja Koskinen.
Kaksi viikkoa sitten aikaan saatu rauhansopimus on valtavan iso askel, mutta riippuu sen toteutuksesta, paraneeko ihmisten elämä todellisuudessa, sanoo rauhantyön asiantuntija Lea Pakkanen.
Kolumbian kesäkuussa solmittuun rauhansopimukseen sisällytettiin tasa-arvo ja naisten oikeudet. YK:n mukaan naisten mukanaolo parantaa 20 prosenttia mahdollisuutta, että rauhansopimus voi pysyä voimassa 20 vuotta.
Miinaräjähdyksessä vammautunut Kevin Angarita haluaa muistuttaa myös suomalaisia päättäjiä siitä, että miinoista kärsivät eniten raja-alueilla elävät ihmiset.
Taistelujen jatkuessa kansainvälisille kaivos- ja energiayhtiöille myönnetään uusia toimilupia huomioimatta alueilla asuvaa väestöä, kirjoittaa Lea Pakkanen.
Suomalaisyritysten ei tulisi unohtaa ihmisoikeuksia ja sosiaalista kehitystä edistäessään kauppaa Kolumbian ja Suomen välillä, kirjoittavat Katri Koivula ja Arja Koskinen.
Kolumbialaisen jättiläiskauppaketju Carrefourin nuoret työntekijät ovat lähteneet muuttamaan kotimaansa väkivaltaista mainetta, kirjoittaa Laura Ekholm.