Zimbabwessa naisen työpäivä voi venyä 18 tuntiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Zimbabwessa naisen työpäivä voi venyä 18 tuntiin

Miesten tasa-arvoliike kannattaa kotitöiden jakamista, sillä taakanjaolla olisi myönteinen vaikutus kotitalouteen, yhteisöön ja koko maahan.

Kun kukko kiekaisee ensimmäisen kerran, Tambudzai Zimbudzana havahtuu unestaan. Hän hakee polttopuita pihalta ja ryhtyy valmistamaan aamiaista miehelleen.

Masvingossa Zimbabwen maaseudulla asuva Zimbudzana, 32, herättää 14-vuotiaan tyttärensä avuksi varustamaan viittä sisarustaan päivän koitoksiin.

"Päiväni alkaa aamuneljältä. Teen tulen, valmistan ruokaa ja haen vettä. Lopun päivän vietän pellolla tai puutarhassa vuodenajasta riippuen. Askaretta riittää iltakymmeneen asti", Zimbudzana kertoo.

Naisten ja tyttöjen palkatonta uurastusta toisten hyväksi pidetään monin paikoin Afrikassa yhä täysin luonnollisena.

Miehillä kirittävää

Avustusjärjestö Oxfam on työskennellyt vuodesta 2014 kolmella alueella Zimbabwessa naisten taloudellisten oikeuksien vahvistamiseksi. Työn pohjaksi on koottu tietokantaa palkattomasta hoivatyöstä.

Tiedonkeruu paljasti, että naiset käyttävät 3–6 kertaa enemmän aikaa hoivatyöhön kuin miehet.

"Tarkoituksena on vähentää koti- ja hoivatyöhön tarvittavaa aikaa ja mahdollistaa naisten osallistumista julkisen ja yksityisen sektorin toimintaan", hankkeen vetäjä Anna Giolitto sanoo. Hän haluaa jakaa vastuuta hoivatyöstä miehille, yhteiskunnalle ja työnantajille.

Zimbabwen miesten tasa-arvofoorumi Padare on samaa mieltä. "Miesten pitäisi ottaa päävastuu naisten taakan keventämisestä, koska sillä on myönteinen vaikutus kotitalouteen, yhteisöön ja koko maahan", sanoo Kelvin Hazangwi Padaresta.

Naisilla kovaa myös työssä

Zimbabwen naisten osa ei ole helppo työelämässäkään. Tilastojen mukaan työllisistä 84 prosenttia toimii talouden epävirallisella sektorilla. Se tarkoittaa usein pienimuotoista kaupustelua, ja alalle perustetun yhdistyksen jäsenistä on 65 prosenttia naisia.

Moni heistä tuo tavaraa rajan yli ja käy jatkuvaa kamppailua tulliviranomaisten kanssa, yhdistyksen puheenjohtaja Lorraine Sibanda kertoo.

Hänen mukaansa naiset raahaavat raskaita tavarakuormia ja joutuvat usein maksamaan tullit moneen kertaan. "Tietämättömyys rajamuodollisuuksista tekee heistä helppoa saalista hyväksikäyttäjille."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia