Zimbabwen naisviljelijät nousevat köyhyydestä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Zimbabwen naisviljelijät nousevat köyhyydestä

Jos kehitysmaiden naisviljelijöillä olisi käytössään samat mahdollisuudet kuin miehillä, 100–150 miljoonaa ihmistä pääsisi köyhyydestä. Siksi Zimbabwessa tuetaan nyt erityisesti naisviljelijöitä.

Zimbabwelaisia maanviljelijänaisia pellolla.

Naisilla on tärkeä osa Zimbabwen maataloudessa, mutta ilman koulutusta ja tukea moni naisviljelijä joutuu kituuttamaan köyhyydessä. Kuva: WFP, IPS.

(IPS) -- Pienviljely on ollut Zimbabwessa huonosti kannattava elinkeino, ja naisille elannon hankkiminen maatilkusta on ollut erityisen kovaa. Tilanne kohenee, kun naiset saavat tukea ja järjestäytyvät säästö- ja lainaosuuskuntiin.

Tsitsi Machingauta, 32, pitää kahden hehtaarin tilaa Domboshawassa 30 kilometrin päässä pääkaupungista Hararesta. Hän kauppaa muiden tavoin tuotteitaan läheisen maantien varressa.

Machingauta valittaa, että surkea tieverkosto estää tuotteiden viennin markkinoille ja tänä vuonna koetut yllättävät kaatosateet ovat mädättäneet osan tuotteista pellolle.

”Kun kauppaketjujen edustajat tulevat ostamaan tuotteitamme, he maksavat mitättömän summan, koska meillä ei ole neuvotteluvoimaa. Siksi tulomme jäävät pieniksi eikä lapsia ole varaa kouluttaa”, Machingauta sanoo.

Hän on perustanut naisviljelijöiden syndikaatin ja toivoo, että tilanne kohenee sen avulla.

Naiset alakynnessä

Zimbabwen naisten asioiden ministeriön mukaan naiset muodostavat 70 prosenttia maaseudun asukkaista ja heistä 86 prosenttia osallistuu maatalouteen. Hallituksen maareformista hyötyneistä pienviljelijöistä vain 18 prosenttia oli naisia, ja kaupallisessa käytössä olevasta maasta he omistavat 12 prosenttia.

Pientilalliset naiset saavat harvoin pankkilainaa ja harjoittavat elinkeinojaan enimmäkseen epävirallisessa taloudessa eli turvaverkkojen ulkopuolella.

YK:n ruokajärjestö FAO arvioi, että jos kehitysmaiden naisviljelijöillä olisi käytössään samat mahdollisuudet kuin miehillä, sadot kasvaisivat 20–30 prosenttia ja 100–150 miljoonaa ihmistä pääsisi köyhyydestä.

Siihen pyrkii Zimbabwessa elinkeino- ja ruokaturvahanke, jota Britannia on tukenut noin 70 miljoonalla eurolla, FAOn johtava tekninen neuvonantaja Ali Said Yesuf kertoo.

Unelmia toteutetaan

Projekti tukee erityisesti naisia ja helpottaa näiden työtaakkaa kestävien menetelmien, koneistamisen ja tehostamisen avulla. Naisten osallistuminen koulutuksiin tehdään mahdolliseksi viemällä se mahdollisimman lähelle heitä.

”Etusijalla ovat asiat, joiden on entuudestaan katsottu kuuluvan naisten vastuulle, kuten broilerin- ja kanankasvatus sekä maapähkinänviljely. Näin myös niistä saatavat tulot jäävät naisten haltuun”, Yesuf sanoo. Miehiä koulutetaan varsinkin sukupuolten tasa-arvoa koskevissa asioissa.

Hanke tukee naisten säästö- ja lainaosuuskuntien perustamista. Vavariron alueen ryhmässä kaikki alkoi muutaman euron säästöstä, Virginia Gomana kertoo.

”Emme olisi ikinä uskoneet, että etenemme isoihin hankkeisiin, kuten vuohitarhaukseen ja kauppapuutarhan pitoon, Moni on pystynyt ostamaan oman talon, ja ideoiden vaihto ryhmässä auttaa meitä koko ajan eteenpäin”, hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia