Zimbabwe toivoo maasta muuttaneilta vetoapua kehitykseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Zimbabwe toivoo maasta muuttaneilta vetoapua kehitykseen

Moni zimbabwelainen on muuttanut kotimaastaan huonon taloustilanteen takia. Siirtolaisten rahalähetyksillä on iso merkitys, mutta nyt heidän toivotaan investoivansa kotimaansa kehitykseen laajemminkin.

Zimbabwelaisia naisia

Moni zimbabwelainen on lähtenyt etsimään parempaa elämää ulkomailta. Kuvan naiset tekevät kauppaa rajan yli. Kuva: Trevor Davies / IPS.

Zimbabwelainen Sheila Mponda, 60, elää kotimaassaan keskimääräistä paremmin, sillä Britanniaan muuttaneet lapset lähettävät hänelle rahaa kuukausittain. Zimbabwen valtiokin haluaisi hyötyä enemmän diasporasta eli ulkomaille lähteneistä kansalaisistaan.

”Minun pitäisi elää todella kurjasti, koska olen iäkäs ja ammattitaidoton leski, mutta lapset ovat pelastaneet minut”, sanoo Mponda, jonka neljä lasta muutti Britanniaan vuosituhannen taitteessa.

Mpondan mukaan hänen jälkeläisensä tekevät useaa työtä elättääkseen perheensä Britanniassa ja kotona Zimbabwessa. Kotimaan taloustilanteessa nuorille ei olisi löytynyt töitä.

Miljoonat lähtivät

Zimbabwe itsenäistyi vuonna 1980, ja maata siitä asti johtaneen Robert Mugaben politiikka on raunioittanut talouden. Vuosituhannen vaihteen maauudistus ajautui ongelmiin, ja kansantuotteen arvioidaan kutistuneen yhteensä 47 prosenttia vuosina 2000–2007.

Talouden ja politiikan ongelmat ovat ajaneet miljoonia koulutettuja ja kouluttamattomia zimbabwelaisia etsimään työtä ulkomailta. Tarkkoja lukuja muuttoliikkeistä ei ole saatavilla, mutta arvioiden mukaan Etelä-Afrikassa asuu yli kolme miljoonaa zimbabwelaista, osa luvallisesti, osa luvatta.

Jopa 100 000 zimbabwelaista on muuttanut Botswanaan ja pienempiä määriä muihin naapurimaihin. Britanniassa heitä on ehkä 100 000, Yhdysvalloissa noin puolet siitä ja Australiassa yli 30 000.

Rahalähetykset hätäapua

Moni zimbabwelainen perhe pysyy hengissä ulkomailta tulevien rahalähetysten ansiosta, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin eteläisen Afrikan johtaja Dewa Mavhinga vahvistaa.

Hänen mukaansa huonon hallinnon aiheuttama talouden romahdus on vaikuttanut siihen, että diaspora on ollut haluton sijoittamaan varoja valtion kehittämiseen.

Tohtori Prosper Chitambara Zimbabwen työelämän ja talouskehityksen tutkimuslaitoksesta pitää rahalähetyksiä nykyisellään vain äärimmäisen köyhyyden lievittäjinä. ”Maassa vallitseva epävarmuus pidättelee ulkomailla asuvia tekemästä sijoituksia Zimbabween.”

Hän suosittelee, että hallitus järjestäisi diasporalle tarkoitetun obligaatioannin, selkiyttäisi kaksoiskansalaisuuden mahdollisuutta ja antaisi äänioikeuden ulkomailla asuville. ”Se voisi sitouttaa diasporaa toimimaan maansa kehityksen hyväksi.”

IOM kannustaa yhteistyöhön

YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM aloitti viime vuonna Zimbabwen hallituksen kanssa yhteistyön, joka pyrkii diasporan lähentämiseen kotimaahansa.

IOM kannustaa Zimbabwen hallitusta kartoittamaan ulkomailla asuvien sijainnin, ammattitaidon ja kokemuksen sekä keskustelemaan heidän kanssaan yhteistyön mahdollisuuksista. ”Näin luodaan pohjaa luottamukselle”, IOM:n maajohtaja Lily Sanya sanoo.

Hänen mukaansa ensimmäisiä kyselyjä yhteistyömahdollisuuksista on jo tullut ulkomailla asuvien yhdistyksiltä. Lisäksi on aloitettu ohjelma, jonka kautta terveys- ja opetusalan ammattilaiset voivat tulla maailmalta pitämään lyhyitä koulutuksia kotimaahan.

IOM auttaa myös luvatta ulkomailla oleskelevia zimbabwelaisia palaamaan ongelmitta kotiin ja aloittamaan pienimuotoista yritystoimintaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia