Zimbabwe pidätti protestijohtajan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Zimbabwe pidätti protestijohtajan

Pastori Evan Mawarirea syytetään muun muassa Zimbabwen lipun loukkaamisesta sekä hallitusta vastaan juonittelemisesta.

Zimbawe on pidättänyt pastori Evan Mawariren, joka johti viime vuonna laajoja protesteja maan hallitusta vastaan.

Kansainvälisten medioiden sekä ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Mawarire pidätettiin keskiviikkona Hararen lentokentällä hänen ollessaan palaamassa Yhdysvalloista. Häntä vastaan on nostettu syytteet juonittelemisesta hallituksen syrjäyttämiseksi sekä Zimbabwen lipun loukkaamisesta. Hän voi saada jopa 20 vuoden vankeusrangaistuksen.

Evankelisen kirkon pastorina toimiva Mawarire aloitti viime vuonna Zimbabwen vuosikausiin äänekkäimmän protestiliikkeen lataamalla sosiaaliseen mediaan videon, jossa hän arvosteli valtion talouspolitiikkaa Zimbabwen lippu kaulansa ympärillä.

Mawariren synnyttämään #ThisFlag-somekampanjaan osallistui tuhansia zimbabwelaisia, ja maassa nähtiin myös lukuisia mielenilmauksia. Kampanjassa vaadittiin muun muassa korruptoituneiden ministerien eroa, poliisin tiesulkujen poistamista sekä virkamiesten palkkojen maksamista ajallaan. Nyt hänen väitetään lietsoneen kansaa hallitusta vastaan.

Amnestyn mukaan on selvää, että Mawariren pidätys on poliittinen ja sen tarkoituksena on vaikeuttaa tämän ihmisoikeustyötä.

"Zimbabwen hallitus käyttää maailman vanhinta kikkaa, rikosoikeusjärjestelmän väärinkäyttöä, hyökätäkseen Evan Mawarirea vastaan. Hän ei ole tehnyt mitään muuta kuin vastustanut ihmisoikeusloukkauksia", toteaa järjestön eteläisen Afrikan apulaisjohtaja Muleya Mwananyanda.

Mawarire pidätettiin myös viime heinäkuussa, mutta syytteet hylättiin. The Guardian -lehden mukaan Mawarire oli lähtenyt Yhdysvaltoihin vedoten perheensä turvallisuuteen. Ei ole selvää, miksi hän palasi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia