Yritykset halutaan vastuuseen ihmisoikeusloukkauksista – YK:ssa neuvotellaan sitovasta sopimuksesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yritykset halutaan vastuuseen ihmisoikeusloukkauksista – YK:ssa neuvotellaan sitovasta sopimuksesta

Hallitukset neuvottelevat YK:n ihmisoikeuskomitean johdolla sopimuksesta, jonka seurauksena ihmisoikeuksien kunnioittaminen ei olisi enää yrityksille vapaaehtoista. Suomalaisjärjestöt toivovat, että Suomi edistäisi kunnianhimoista sopimusta.

Lentolehtinen YK:n yrityksille tarkoitetuista ihmisoikeusohjeista

YK julkisti muutama vuosi sitten yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevat ohjaavat periaatteet. Nyt aiheesta halutaan sitova sopimus. Kuva: United States Mission Geneva / CC BY-ND 2.0.

YK:ssa neuvotellaan parhaillaan oikeudellisesti sitovasta kansainvälisestä sopimuksesta, joka velvoittaisi kansainväliset yritykset kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja asettaisi ne vastuuseen myös ulkomailla tapahtuneista, toiminnastaan johtuneista ihmisoikeusloukkauksista. Kansalaisjärjestöt lobbaavat parhaillaan mahdollisimman kunnianhimoisen sopimuksen puolesta.

”Kansallisten lakien tilkkutäkki ei riitä ihmisoikeuksien turvaamiseen, koska toimeenpano on monissa maissa heikkoa. Yritykset pystyvät myös liiaksi ohjaamaan kansallista päätöksentekoa. Ilman sitovia kansainvälisiä yritysvastuusääntöjä ihmisoikeudet ja ympäristö jäävät bisneksen jalkoihin”, toteavat suomalaisjärjestöt kannanotossaan.

Ne ovat lähettäneet asiasta vetoomuksen ulkoministeri Timo Soinille (ps) sekä kehitysministeri Kai Mykkäselle (kok).

Järjestöt toivovat myös valitusmekanismia, joka takaisi korvaukset rikkomusten uhreiksi joutuneille.

Yritysten ihmisoikeusvastuusta ei tällä hetkellä säädetä kansainvälisellä tasolla. YK:lla on esimerkiksi yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevat ohjaavat periaatteet, mutta niiden noudattaminen on vapaaehtoista.

Uudesta sopimuksesta on neuvoteltu kaksi vuotta, mutta järjestöjen mukaan länsimaat ovat suhtautuneet sen tarpeellisuuteen nihkeästi.

Neuvotteluita käydään YK:n ihmisoikeuskomitean työryhmän johdolla, ja seuraava kierros käydään lokakuussa Genevessä. EU valmistelee parhaillaan kantojaan sitä varten.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia