Uutiset

Ympäristön puolustaminen on yhä hengenvaarallista – viime vuonna murhattiin lähes 200 aktivistia

Tuoreiden tilastojen mukaan esimerkiksi agribisneksen, kaivosteollisuuden ja salametsästyksen vastustaminen vei hengen viime vuonna 197 aktivistilta.
Amazonin sademetsää ja joki, Peru
Ympäristön puolustaminen on monissa osissa maailmaa yhä hengenvaarallista, käy ilmi The Guardianin ja Global Witnessin selvityksestä. (Kuva: Anna & Michal / Flickr.com / CC BY 2.0 )

Viime vuonna murhattiin keskimäärin lähes neljä maa- ja ympäristöoikeusaktivistia joka viikko. Etenkin Latinalaisessa Amerikassa ympäristön puolustaminen on yhä hengenvaarallista, kertovat brittilehti The Guardian sekä Global Witness -järjestö.

Niiden tällä viikolla julkistamien tilastojen mukaan viime vuonna tapettiin yhteensä ainakin 197 aktivistia, jotka vastustivat esimerkiksi maakaappauksiin syyllistyviä ja ympäristöongelmia aiheuttavia hallituksia ja yrityksiä.

”Tilanne on yhä kriittinen. Siihen asti, kunnes yhteisöt otetaan aidosti mukaan päätöksentekoon maan ja luonnonvarojen käytöstä, mielipiteensä kertovat joutuvat kohtaamaan häirintää, vangitsemista ja murhatuksi tulemisen uhan”, sanoi Global Witnessin edustaja Ben Leather Guardianille.

Raportin mukaan trendit olivat viime vuonna ”masentavan” tuttuja aiempiin vuosiin verrattuna. Latinalainen Amerikka on yhä vaarallisin paikka maa- ja ympäristöoikeusaktivistien kannalta Brasiliassa, joka oli vaarallisin maa, murhattiin viime vuonna 46 ja Kolumbiassa 32 aktivistia. Meksiko nousi 15 murhallaan sijalta 14 sijalle 4. Aasiassa vaarallisin maa oli Filippiinit, jossa henkensä menetti 41 ihmistä.

Henkensä menettäneisiin kuului esimerkiksi arvostetun Goldman-ympäristöpalkinnon aiemmin voittanut meksikolainen Isidro Balenegro Lopez. Laittomia hakkuita vastustanut aktivisti ammuttiin sukulaisensa kotona.

Yleisimmin aktivistien murhat liittyvät agribisneksen, kuten palmuöljyplantaasien, vastustamiseen, kaivosteollisuuteen, kansallispuistojen suojeluun ja salametsästyksen vastustamiseen. Esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa ammuttiin viime vuonna neljä metsänvartijaa ja kantaja.

Vaikka murhia oli hieman vähemmän kuin vuonna 2016, määrä oli silti neljä kertaa enemmän kuin vuonna 2002, jolloin luvut julkistettiin ensimmäisen kerran. Todennäköisesti murhia tapahtuu enemmänkin, mutta ne eivät tule julki. Lisäksi monet muut saavat tappouhkauksia, joutuvat seksuaalisen väkivallan kohteiksi tai oikeuteen, Global Witness sanoo. Uhrit saavat oikeutta vain harvoin, sillä monet salamurhaajat ovat poliitikkojen tai liike-elämän edustajien palkkaamia.

Tilaston mukaan joissakin maissa, kuten esimerkiksi Hondurasissa ja Nicaraguassa, luvut kuitenkin paranivat. Aktivisteja myös kuunnellaan: Guardian mainitsee erikseen hollantilaisen kehitysrahoitusyhtiön FMO:n, joka vetäytyi kiistellystä Agua Zarcan patoprojektista ja on ilmoittanut ottavansa ihmisoikeuspuolustajat huomioon tulevissa inevstointipäätöksissä. Agua Zarcaa vastustanut aktivisti Berta Cacéres murhattiin vuonna 2016. Myös Suomen valtion kehitysrahoituslaitos Finnfund on vetäytynyt hankkeesta.

kansalaisoikeudetpolitiikkaaktivismilakioikeus ja rikosympäristöympäristöaktivismi

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.