Yli viidennes konfliktimaiden lapsista ei käy koulua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli viidennes konfliktimaiden lapsista ei käy koulua

Monissa konfliktimaissa reilusti yli puolet lapsista ei käy koulua. Samaan aikaan vain murto-osa humanitaarisesta avusta ohjataan koulutukseen, muistuttaa Unicef.

Yli viidennes konfliktimaiden lapsista, yli 25 miljoonaa lasta, ei pääse kouluun, laskee YK:n lastenrahasto Unicef. Samaan aikaan vain murto-osa humanitaarisesta avusta ohjataan koulutukseen.

Unicef tarkastelee 22 konfliktimaan 6–15-vuotiaita. Sen mukaan alakoulutasolla pahin tilanne on Etelä-Sudanissa, jossa lähes 72 prosenttia lapsista ei käy koulua. Sen jälkeen tulevat Tšad ja Afganistan, joissa koulua käymättömien osuus on 50 ja 46 prosenttia.

Samoissa maissa myös tyttöjen koulunkäynti on erityisen huonolla tolalla – Etelä-Sudanissa peräti 76 prosenttia tytöistä ei käy alakoulua.

"Koulutus ei ole koskaan tärkeämpää kuin sodan aikana. Miten lapset saavuttavat täyden potentiaalinsa ilman koulutusta ja vaikuttavat perheidensä, yhteisöidensä ja talouksiensa tulevaisuuteen ja vakauteen?" kritisoi Unicefin koulutuspäällikkö Josephine Bourne tiedotteessa.

Tilanne on kehno myös yläkoulutasolla. Nigerissä yli kaksi kolmasosaa lapsista ei käy koulua, Etelä-Sudanissa 60 ja Keski-Afrikan tasavallassa 55 prosenttia. Koulua käymättömien tyttöjen osuus on vieläkin suurempi kuin alakoulutasolla.

Unicef muistuttaa, että vuodesta 2010 alkaen vain alle kaksi prosenttia humanitaarisesta avusta – eli hätäavusta, jota annetaan konfliktien ja katastrofien yhteydessä – on ohjattu koulutukseen. Tilanteen muuttamiseksi tarvittaisiin 8,5 miljardia dollaria, eli noin 7,8 miljardia euroa vuosittain.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia