Uutiset Koulutus kehitysmaissa

Yli viidennes konfliktimaiden lapsista ei käy koulua

Monissa konfliktimaissa reilusti yli puolet lapsista ei käy koulua. Samaan aikaan vain murto-osa humanitaarisesta avusta ohjataan koulutukseen, muistuttaa Unicef.
Etelä-Sudanissa enemmistö lapsista ei käy koulua. Kuvassa koululaisia vuonna 2014. (Kuva: UN Photo/JC McIlwaine / CC BY-NC-ND 2.0)

Yli viidennes konfliktimaiden lapsista, yli 25 miljoonaa lasta, ei pääse kouluun, laskee YK:n lastenrahasto Unicef. Samaan aikaan vain murto-osa humanitaarisesta avusta ohjataan koulutukseen.

Unicef tarkastelee 22 konfliktimaan 6–15-vuotiaita. Sen mukaan alakoulutasolla pahin tilanne on Etelä-Sudanissa, jossa lähes 72 prosenttia lapsista ei käy koulua. Sen jälkeen tulevat Tšad ja Afganistan, joissa koulua käymättömien osuus on 50 ja 46 prosenttia.

Samoissa maissa myös tyttöjen koulunkäynti on erityisen huonolla tolalla – Etelä-Sudanissa peräti 76 prosenttia tytöistä ei käy alakoulua.

"Koulutus ei ole koskaan tärkeämpää kuin sodan aikana. Miten lapset saavuttavat täyden potentiaalinsa ilman koulutusta ja vaikuttavat perheidensä, yhteisöidensä ja talouksiensa tulevaisuuteen ja vakauteen?" kritisoi Unicefin koulutuspäällikkö Josephine Bourne tiedotteessa.

Tilanne on kehno myös yläkoulutasolla. Nigerissä yli kaksi kolmasosaa lapsista ei käy koulua, Etelä-Sudanissa 60 ja Keski-Afrikan tasavallassa 55 prosenttia. Koulua käymättömien tyttöjen osuus on vieläkin suurempi kuin alakoulutasolla.

Unicef muistuttaa, että vuodesta 2010 alkaen vain alle kaksi prosenttia humanitaarisesta avusta – eli hätäavusta, jota annetaan konfliktien ja katastrofien yhteydessä – on ohjattu koulutukseen. Tilanteen muuttamiseksi tarvittaisiin 8,5 miljardia dollaria, eli noin 7,8 miljardia euroa vuosittain.

Koulutus kehitysmaissa koulutuslapsetkonflikti Suomen UNICEF

Lue myös

Koululaisia pulpetin ääressä Senegalissa

Avunantajat lupasivat miljardipotin koulutuksen edistämiseen

Yli 260 miljoonaa lasta ei käy koulua ja monet koulua käyvistäkään eivät opi riittävästi. Senegalissa järjestetty konferenssi sai avunantajat avaamaan kukkaronnyörinsä, tosin ei vieläkään riittävästi.
Opettaja osoittaa liitutaulua Sudanissa

Unicef: Lähes 30 prosenttia konflikti- ja katastrofimaiden nuorista ei osaa lukea

Nigerissä jopa kolme neljästä nuoresta on lukutaidottomia, selviää YK:n lastenjärjestön tilastoista. Järjestön johtaja kuvaa lukuja ”synkäksi muistutukseksi” kriisien vaikutuksista lapsiin.
Alice Albright, GPE-järjestön toiminnanjohtaja

”Meillä on akuutti koulutuskriisi” – asiantuntijan mukaan sitä ei ratkaista pelkällä rahalla

Koulua käymättömiä lapsia on yhä noin 263 miljoonaa, ja avunantajien tuki koulutukselle on viime vuosina vähentynyt. Suomessa vierailleen yhdysvaltalaisen koulutusasiantuntijan Alice Albrightin mukaan tarvitaan etenkin lisää tietoa siitä, mikseivät lapset käy koulua.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.