Uutiset Lasten oikeudet

Yli puoli miljoonaa lasta tarvitsee apua Libyassa

Lapset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa Libyan poliittisessa kaaoksessa. Pelkästään maan sisäisiä pakolaislapsia on 80 000. Moni heistä kokee väkivaltaa ja hyväksikäyttöä.
Lapset vilkuttavat avustushelikopterille Libyassa.
Yli 80 000 lasta on parhaillaan pakolaisena oman maan sisällä. (Kuva: Iason Foounten / United Nations Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Jopa yli 550 000 lasta tarvitsee apua Libyan poliittisen kaaoksen ja konfliktin keskellä. Maa on ollut kaaoksessa sen jälkeen kun diktaattori Mummar Gaddafi tapettiin vuonna 2011. Maan oikeusjärjestelmä ei toimi ja talous on romahtanut.

”Raaka väkivalta on pakottanut kokonaisia perheitä pakenemaan kotoa. Yli 80 000 lasta on pakolaisena oman maan sisällä. Siirtolaislapset ovat Libyassa erityisen haavoittuvassa asemassa. Heitä käytetään hyväksi ja he kohtaavat väkivaltaa, myös pidätyskeskuksissa, sanoo YK:n lasten oikeuksien järjestö Unicefin aluejohtaja Geert Cappelaere.

Pidätyskeskset ovat keskuksia, joissa siirtolaisia pidetään säilössä ja niissä esiintyvästä raa’asta väkivallasta on raportoinut myös YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM. Keskuksissa ihmisiä on kuollut myös tauteihin ja jopa nälkään.

Suuri osa esimerkiksi Kreikkaan tai Italiaan saapuneista pakolaislapsista on lähtenyt nimenomaan Libyasta, kohdattuaan siellä väkivaltaa ja hyväksikäyttöä, vaikkei Eurooppa ole ollut lapsille ensisijainen määränpää.

Unicef on auttanut Libyan lapsia vuodesta 2011 asti ja se suunnittelee tehostavansa aputoimia, vahvistamalla myös valtion instituutioita ja kansalaisyhteiskuntaa. Se on tukenut muun muassa lasten rokotekampanjaa ja YK:n turvallisuusneuvosto neuvottelee Libyan poliittisten toimijoiden kanssa tulitauosta ja rauhasta.

”Vetoamme lasten edun nimissä, että maa pyrkii välittömään poliittiseen ratkaisuun väkivallan ja kriisin lopettamiseksi”, Cappealeare sanoo.

Lasten oikeudet lapsetpakolaisetkonfliktiYK Libya UNICEF

Lue myös

Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia saattaa kieltää lapsiavioliitot

14 prosenttia indonesialaistytöistä menee alaikäisenä naimisiin. Nyt maan presidentti on ilmoittanut, että maassa valmistellaan viimein lapsiavioliittojen kieltoa.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.
Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.
Öinen katunäkymä, rahanlähetystoimisto

Siirtolaiset lähettivät kehitysmaihin viime vuonna ennätyssumman rahaa

Hidas talouskasvu on viime vuosina vähentänyt siirtolaisten elintärkeitä rahalähetyksiä kotimaihinsa, mutta nyt trendi on taas kääntynyt.
Hakattua sademetsää Kongossa

Laiton puukauppa käy Kongossa

Mai-Ndomben sademetsästä laittomasti kaadettua puuta lähtee tonneittain ulkomaille tai myytäväksi pimeillä markkinoilla. Maailmapankilla on alueella ilmastonmuutosohjelma, mutta tuoreen raportin mukaan se ei ole kunnioittanut paikallisten oikeuksia.
Vuori ja hiekkakasoja Afganistanissa

Afganistanissa koettiin vähälumisin talvi vuosikausiin – kuivuus voi vaikuttaa miljoonien elämään

Osa Afganistanin maakunnista on saanut alle kolmanneksen tavallisesta sademäärästään. Se uhkaa lisätä aliravitsemusta jo valmiiksi vaikeissa oloissa.