Uutiset Lasten oikeudet

Yli puoli miljoonaa lasta tarvitsee apua Libyassa

Lapset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa Libyan poliittisessa kaaoksessa. Pelkästään maan sisäisiä pakolaislapsia on 80 000. Moni heistä kokee väkivaltaa ja hyväksikäyttöä.
Lapset vilkuttavat avustushelikopterille Libyassa.
Yli 80 000 lasta on parhaillaan pakolaisena oman maan sisällä. (Kuva: Iason Foounten / United Nations Photo / CC BY-NC-ND 2.0 )

Jopa yli 550 000 lasta tarvitsee apua Libyan poliittisen kaaoksen ja konfliktin keskellä. Maa on ollut kaaoksessa sen jälkeen kun diktaattori Mummar Gaddafi tapettiin vuonna 2011. Maan oikeusjärjestelmä ei toimi ja talous on romahtanut.

”Raaka väkivalta on pakottanut kokonaisia perheitä pakenemaan kotoa. Yli 80 000 lasta on pakolaisena oman maan sisällä. Siirtolaislapset ovat Libyassa erityisen haavoittuvassa asemassa. Heitä käytetään hyväksi ja he kohtaavat väkivaltaa, myös pidätyskeskuksissa, sanoo YK:n lasten oikeuksien järjestö Unicefin aluejohtaja Geert Cappelaere.

Pidätyskeskset ovat keskuksia, joissa siirtolaisia pidetään säilössä ja niissä esiintyvästä raa’asta väkivallasta on raportoinut myös YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM. Keskuksissa ihmisiä on kuollut myös tauteihin ja jopa nälkään.

Suuri osa esimerkiksi Kreikkaan tai Italiaan saapuneista pakolaislapsista on lähtenyt nimenomaan Libyasta, kohdattuaan siellä väkivaltaa ja hyväksikäyttöä, vaikkei Eurooppa ole ollut lapsille ensisijainen määränpää.

Unicef on auttanut Libyan lapsia vuodesta 2011 asti ja se suunnittelee tehostavansa aputoimia, vahvistamalla myös valtion instituutioita ja kansalaisyhteiskuntaa. Se on tukenut muun muassa lasten rokotekampanjaa ja YK:n turvallisuusneuvosto neuvottelee Libyan poliittisten toimijoiden kanssa tulitauosta ja rauhasta.

”Vetoamme lasten edun nimissä, että maa pyrkii välittömään poliittiseen ratkaisuun väkivallan ja kriisin lopettamiseksi”, Cappealeare sanoo.

Lasten oikeudet lapsetpakolaisetkonfliktiYK Libya UNICEF

Lue myös

Lapsia töissä pellolla
Lapsityövoiman käyttö on yleisintä maataloudessa. Nämä lapset uurastavat isänsä pellolla Tansanian Morogoron alueella.
(Kuva:
Orton Kiishweko
/
IPS
)

Lapsityö yleisintä maataloudessa

Maataloustyö voi sisältää lasten kannalta hyödyllisiäkin askareita, mutta samaan aikaan se voi olla myös vaarallista ja estää koulunkäynnin, sanovat YK-järjestöt.
Teddykarhu
Närpiön kunta on huolehtinut erityisen hyvin pakolaislasten oikeuksista, kiittelee Unicef.
(Kuva:
artjouer street art
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)

Pakolaisasioissa kunnostautunut Närpiö sai tunnustuksen lasten oikeuksien edistäjänä

Närpiössä on onnistuttu kotouttamaan pakolaisia ansiokkaasti lähes 30 vuoden aikana. Siitä ovat hyötyneet etenkin lapset, kiittelee Suomen Unicef.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.