Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Yli 9 miljoonaa uutta maansisäistä pakolaista jo tänä vuonna

Suurin osa maailman pakolaisista pakenee kotimaansa sisällä. Konfliktit, väkivalta ja luonnonkatastrofit ajavat ihmisiä kodeistaan.
Kaksi kongolaista pakolaisnaista pakolaisleirin edustalla.
Suurin osa tänä vuonna tilastoiduista maansisäisistä pakolaisista eli Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kuvassa pakolaisia Pohjois-Kivun kitchanga-leirin edustalla. (Kuva: Doctors Without Borders / Lääkärit ilman rajoja / CC BY-NC-ND 2.0)

Maailmassa oli 9 miljoonaa uutta maansisäistä pakolaista tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla, tiedottaa pakolaisia tilastoiva kansalaisjärjestö IDMC. Ihmiset pakenevat kodeistaan pääosin konfliktien, väkivallan ja luonnonkatastrofien vuoksi.

Viime vuonna pakolaisia oli maailmassa ennätysmäärä eli yhteensä 65,6 miljoonaa ihmistä. Vaikka huomio on usein maan rajojen ulkopuolella liikkuvissa pakolaisissa, suurin osa pakolaisista eli 40,3 miljoonaa pakenee kotimaansa rajojen sisällä.

IDMC:n tilastojen mukaan tänä vuonna kotimaan sisäisistä pakolaisista hieman yli puolet eli 4,6 miljoonaa pakeni kotoaan konfliktin vuoksi. 4,5 miljoonaa pakeni luonnonkatastrofin vuoksi. Järjestö tilastoi tutkimuksessaan tänä vuonna pakolaisiksi joutuneita, ei jo ennestään pakolaisina eläviä.

Eniten maansisäisiä pakolaisia syntyi Kongon demokraattisessa tasavallassa, Irakissa ja Syyriassa. Kongon demokraattisen tasavallan pitkään jatkunut konflikti on levinnyt yhä useampaan osa-valtioon, joten kotimaan sisällä pakenemaan on joutunut tänä vuonna jo 997 000 ihmistä. Viime vuonna kodistaan paenneita oli yhteensä koko vuonna 992 000 eli uusia pakolaisia on nyt jo enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Yhteensä pakolaisia on Kongon demokraattisessa tasavallassa 3,7 miljoonaa.

Irakissa maan sisällä paenneita tilastoitiin tänä vuonna 992 000, Syyriassa 692 000. Irakissa pakolaisuutta selittävät iskut pääkaupunki Mosuliin, joka on kärsinyt valtavia tuhoja. Myös Syyriassa väkivaltaisuudet ovat paikoin kiihtyneet.

Konfliktin vuoksi kotimaan sisällä paenneita oli paljon myös Filippiineillä, Keski-Afrikan tasavallassa ja Etiopiassa.

Luonnonkatastrofien vuoksi paetaan eniten Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa

Eniten luonnonkatastrofien vuoksi kodistaan paenneita löytyy Etelä ja Kaakkois-Aasiasta. Myös heitä on tilastoitu tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla enemmän kuin viime vuonna. 

Tänä vuonna eniten maansisäisä pakolaisia ovat synnyttäneet tulvat eteläisessä Kiinassa (858 000) sekä trooppinen sykloni Bangladeshin, Intian ja Myanmarin alueilla (851 000).

Vaikka pakolaismäärät ovat vuosittain rajusti nousseet, YK:n pakolaisjärjestö UNCHR:n mukaan näyttää siltä, että pakolaisten määrän kasvu on kokonaisuudessaan hieman hidastunut. Siinä, missä kasvu viime vuosina on ollut miljoonia vuodessa, viime vuonna määrä oli enää 300 000 enemmän kuin edellisvuoden lopulla.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus pakolaisetkonfliktiluonnonkatastrofit

Lue myös

Etiopialaismies esittelee pidätysasentoa

”Etsin vapautta, mutta se vietiin minulta” – pidätykset ja väkivalta Jemeniin paenneiden siirtolaisten kohtalona

Jemenissä on maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta maahan saapuu silti siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita Itä-Afrikasta. UNHCR:n ja HRW:n mukaan heitä on pidätetty, pahoinpidelty ja raiskattu.
Pakoalisleirin asumuksia Bangladeshissa

Vuoden ensimmäiset rankkasateet alkoivat Bangladeshissa – rohingya-pakolaiset vaarassa

Pelätty monsuunikausi alkaa pian Bangladeshissa, jonne on lyhyessä ajassa paennut lähes 700 000 Myanmarin rohingyaa. Avustusjärjestöt yrittävät vahvistaa huteria leirejä, jotta katastrofilta vältyttäisiin.
Muovikassia kantava David Antonio Pérez kadulla

Karkotetun paluu Yhdysvalloista El Salvadoriin on ankea

12 vuotta Yhdysvalloissa asunut David Antonio Pérez karkotettiin takaisin El Salvadoriin, jossa elannon hankkiminen on vaikeaa. Karkotukset uhkaavat kiihtyä, sillä Donald Trumpin hallinto ilmoitti viime vuonna lopettavansa elsalvadorilaisten nauttiman tilapäisen suojelun.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia saattaa kieltää lapsiavioliitot

14 prosenttia indonesialaistytöistä menee alaikäisenä naimisiin. Nyt maan presidentti on ilmoittanut, että maassa valmistellaan viimein lapsiavioliittojen kieltoa.
Mielenosoittajia Slovakiassa, kyltissä murhatut  Ján Kuciak ja Martina Kušnírová

Murha säikäytti Slovakian median – ”kun poliitikko haukkuu ja uhkailee toimittajia julkisesti, muut voivat jatkaa siitä omin päin”

Mafian ja hallituspuolueen kytköksiä tutkivat slovakialainen toimittaja Ján Kuciak ja hänen kihlattunsa Martina Kušnírová murhattiin helmikuussa. Asiantuntijoiden mukaan maan johtajien pitkään jatkuneet sanalliset hyökkäykset toimittajia vastaan loivat otollisen ilmapiirin veriteolle.
Mielenosoittajia Barcelonassa, kuvassa Katalonian lippu ja Catalan Republic -kyltti

Raportti: Epävakaus lisääntynyt monissa rikkaissa maissa – Suomi edelleen maailman vakain valtio

Epävakaus ei ole vain köyhien maiden ongelma, osoittaa tuore hauraiden valtioiden indeksi.