Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Yli 9 miljoonaa uutta maansisäistä pakolaista jo tänä vuonna

Suurin osa maailman pakolaisista pakenee kotimaansa sisällä. Konfliktit, väkivalta ja luonnonkatastrofit ajavat ihmisiä kodeistaan.
Kaksi kongolaista pakolaisnaista pakolaisleirin edustalla.
Suurin osa tänä vuonna tilastoiduista maansisäisistä pakolaisista eli Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kuvassa pakolaisia Pohjois-Kivun kitchanga-leirin edustalla. (Kuva: Doctors Without Borders / Lääkärit ilman rajoja / CC BY-NC-ND 2.0 )

Maailmassa oli 9 miljoonaa uutta maansisäistä pakolaista tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla, tiedottaa pakolaisia tilastoiva kansalaisjärjestö IDMC. Ihmiset pakenevat kodeistaan pääosin konfliktien, väkivallan ja luonnonkatastrofien vuoksi.

Viime vuonna pakolaisia oli maailmassa ennätysmäärä eli yhteensä 65,6 miljoonaa ihmistä. Vaikka huomio on usein maan rajojen ulkopuolella liikkuvissa pakolaisissa, suurin osa pakolaisista eli 40,3 miljoonaa pakenee kotimaansa rajojen sisällä.

IDMC:n tilastojen mukaan tänä vuonna kotimaan sisäisistä pakolaisista hieman yli puolet eli 4,6 miljoonaa pakeni kotoaan konfliktin vuoksi. 4,5 miljoonaa pakeni luonnonkatastrofin vuoksi. Järjestö tilastoi tutkimuksessaan tänä vuonna pakolaisiksi joutuneita, ei jo ennestään pakolaisina eläviä.

Eniten maansisäisiä pakolaisia syntyi Kongon demokraattisessa tasavallassa, Irakissa ja Syyriassa. Kongon demokraattisen tasavallan pitkään jatkunut konflikti on levinnyt yhä useampaan osa-valtioon, joten kotimaan sisällä pakenemaan on joutunut tänä vuonna jo 997 000 ihmistä. Viime vuonna kodistaan paenneita oli yhteensä koko vuonna 992 000 eli uusia pakolaisia on nyt jo enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Yhteensä pakolaisia on Kongon demokraattisessa tasavallassa 3,7 miljoonaa.

Irakissa maan sisällä paenneita tilastoitiin tänä vuonna 992 000, Syyriassa 692 000. Irakissa pakolaisuutta selittävät iskut pääkaupunki Mosuliin, joka on kärsinyt valtavia tuhoja. Myös Syyriassa väkivaltaisuudet ovat paikoin kiihtyneet.

Konfliktin vuoksi kotimaan sisällä paenneita oli paljon myös Filippiineillä, Keski-Afrikan tasavallassa ja Etiopiassa.

Luonnonkatastrofien vuoksi paetaan eniten Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa

Eniten luonnonkatastrofien vuoksi kodistaan paenneita löytyy Etelä ja Kaakkois-Aasiasta. Myös heitä on tilastoitu tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla enemmän kuin viime vuonna. 

Tänä vuonna eniten maansisäisä pakolaisia ovat synnyttäneet tulvat eteläisessä Kiinassa (858 000) sekä trooppinen sykloni Bangladeshin, Intian ja Myanmarin alueilla (851 000).

Vaikka pakolaismäärät ovat vuosittain rajusti nousseet, YK:n pakolaisjärjestö UNCHR:n mukaan näyttää siltä, että pakolaisten määrän kasvu on kokonaisuudessaan hieman hidastunut. Siinä, missä kasvu viime vuosina on ollut miljoonia vuodessa, viime vuonna määrä oli enää 300 000 enemmän kuin edellisvuoden lopulla.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus pakolaisetkonfliktiluonnonkatastrofit

Lue myös

Epäkunnossa oleva pumppukaivo Kutupalongin pakolaisleirillä Bangladeshissa.
Epäkunnossa oleva pumppukaivo Kutupalongin pakolaisleirillä Bangladeshissa.
(Kuva:
Sohara Mehroze Shachi
/
IPS
)

Rohingya-naisten elämää Bangladeshin pakolaisleirillä: Vessassa käyntikin pelottaa

Likainen vesi ja surkeat vessat vaikeuttavat etenkin naisten elämää pakolaisleirillä. ”Naisille ja miehille ei ole erillisiä käymälöitä, eikä niissä ole valoja. Ne ovat myös kaukana asumuksista, eivätkä tarjoa pienintäkään yksityisyyttä”, kertoo YK:n pakolaisjärjestön edustaja Shouvik Das.

Amnesty: Eurooppa osavastuussa Libyan siirtolaisten kidutuksesta ja ihmiskaupasta

EU tukee Libyan rannikkovartiostoa, jolla puolestaan on yhteyksiä salakuljettajiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty tuoreessa raportissaan.
Ruandan pääministeri Louise Mushikiwabo
Ruandan pääministeri Louise Mushikiwabo lupasi toivottaa tervetulleeksi siirtolaisia Libyasta Ruandaan.
(Kuva:
Rick Bajornas
/
UN Photo
)

Ruanda tarjoutuu ottamaan vastaan Libyan orjuutettuja siirtolaisia – ”ovemme on ammollaan”

Uutiskanava CNN:n näyttämä video Libyan siirtolaisten orjakaupasta on järkyttänyt maailmaa. Ruandan ulkoministeriö kertoi voivansa ottaa vastaan 30 000 siirtolaista.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.