Yli 400 000 afganistanilaislasta putoamassa koulusta tänä vuonna | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli 400 000 afganistanilaislasta putoamassa koulusta tänä vuonna

Pelastakaa Lapset -järjestön arvion mukaan lisääntynyt epävakaus ja pakkopalautukset Pakistanista ajavat lapsia pois koulusta yli tuhannen päivätahdilla.

Afganistanin lisääntynyt epävakaus ja pakolaisten palauttaminen Pakistanista ovat johtamassa siihen, että eilen alkaneen uuden lukuvuoden aikana todennäköisesti yli 400 000 lasta jää pois koulusta, sanoo Pelastakaa Lapset -järjestö. Käytännössä se tarkoittaisi yli 1 100:aa lasta päivässä.

"Tiedämme, että koulua käymättömät lapset joutuvat usein varhain naimisiin, lapsityöhön tai jopa värvätyiksi aseellisiin ryhmittymiin tai lapsikaupan uhreiksi. Mitä pidempään he ovat poissa opetuksesta, sitä epätodennäköisemmin he koskaan palaavat kouluun", sanoo järjestön Afganistanin maajohtaja Ana Locsin tiedotteessa.

Pakistan on viime aikoina tiukentanut suhtautumistaan vuosikymmeniä maassa eläneitä afgaanipakolaisia kohtaan ja on palauttanut näitä takaisin Afganistaniin. Viime vuonna yli 610 000 ihmistä palasi. Tänä vuonna Pakistanista ja muualta palautettavia voi olla miljoona, mikä ajaa jo valmiiksi kuormitetut koulutus- ja terveydenhuoltopalvelut ahtaalle, Pelastakaa Lapset sanoo.

Ennuste koulutuksen ulkopuolelle jäävistä lapsista on laskettu käyttämällä viime vuoden tilastotietoja sekä YK:n ennusteita. Tällä hetkellä lähes kolmannes Afganistanin lapsista, noin 3,7 miljoonaa, ei ole koulussa. Pakkopalautusten lisäksi tilannetta saattaa pahentaa  turvallisuustilanteen heikkeneminen – viime vuonna lapsia kuoli väkivaltaisuuksissa enemmän kuin koskaan tilastohistoriassa.

Pelastakaa Lapset kritisoi myös Suomea, joka on solminut kahdenvälisen palautussopimuksen Afganistanin kanssa. Tämä mahdollistaa myös lapsiperheiden pakkopalautukset.

"Yhtäkään maasta poistamista ei tulisi panna toimeen ilman että Suomen viranomaiset ovat varmistaneet, että kohdemaa pystyy turvaamaan lapselle asianmukaisen vastaanoton sekä majoituksen, terveydenhuollon ja koulunkäynnin", sanoo Sanna Vesikansa, Pelastakaa Lasten asiantuntija.

YK:n arvion mukaan tänä vuonna humanitaarista apua tarvitsee Afganistanissa yli 9,3 miljoonaa ihmistä. YK:n hätäapuvetoomuksen summasta vasta 15 prosenttia on saatu kokoon avunantajamailta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia