Uutiset

YK:n ympäristöohjelma: Saastunut vesi uhkaa yli 300 miljoonan terveyttä

Käsittelemättömien jätevesien päästäminen vesistöihin on johtanut saastumisen lisääntymiseen niin Afrikassa, Aasiassa kuin Latinalaisessa Amerikassakin, varoittaa Unep.
(Kuva:
Ravi Khemka
/ CC BY 2.0)

Pintavesien saastuminen on lisääntynyt niin Afrikassa, Aasiassa kuin Latinalaisenssa Amerikassakin viime vuosina, varoittaa YK:n ympäristöohjelma Unep. Järjestön arvion mukaan vedessä olevat taudinaiheuttajat asettavat jopa 323 miljoonan ihmisen terveyden vaaraan.

Eilen julkaistun, veden laatua tarkastelevan tutkimuksen mukaan vuosina 1990–2010 kaikkien kolme mantereen jokialueiden saastuminen on kasvanut yli puolella, kun tarkastellaan saastumista, joka joutuu erilaisten eloperäisten yhdisteiden sekä taudinaiheuttajien, kuten virusten ja bakteerien, joutumista veteen.

Syynä ovat esimerkiksi väestönkasvu, taloudellisen toiminnan ja maatalouden laajeneminen sekä yksinkertaisesti se, että vesistöihin päästetään yhä suurempia määriä käsittelemätöntä jätevettä. Ratkaisuna ei ole rakentaa lisää viemäreitä, vaan käsitellä jätevesi, Unep huomauttaa.

Veden saastumista ovat lisänneet raportin mukaan myös esimerkiksi suolaisen jäteveden päästäminen kaivoksista veteen sekä maatalouden lannoitteet.

Joissakin maissa yli 90 prosenttia käyttää pintavesiä juomavetenään. Niinpä vesien saastuminen aiheuttaa suuren terveysriskin. Suurimmassa uhassa on Afrikka, jossa noin 164 miljoonaa ihmistä on terveysriskissä, raportissa kerrotaan.

Vuosittain noin 3,4 miljoonan ihmisen arvellaan kuolevan vedessä olevien taudinaiheuttajien vuosi esimerkiksi koleraan, lavantautiin ja muihin tauteihin.

Raportissa muistutetaan, että veden saastuminen osuu kaikkein kovimmin haavoittuvimpiin ihmisiin, kuten naisiin, lapsiin ja köyhiin. Keinoja tilanteen parantamiseksi kuitenkin on. On vähennettävä saastumista jo ketjun alkupäässä, käsiteltävä saastuttava vesi, kierrätettävä vettä kasteluvedeksi ja suojeltava ekosysteemejä, Unep sanoo.

"Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö meillä olisi välineitä puuttua tähän kasvavaan ongelmaan. Nyt on aika käyttää näitä välineitä lyömään asia, josta on hitaasti tulossa yksi suurimmista uhista ihmisen terveydelle ja kehitykselle ympäri maailman", sanoo Unepin päätutkija Jacqueline McGlade.

Ympäristöongelmat vesi ja viemäröintiterveysympäristöjoetsaastuminen

Lue myös

Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.
(Kuva:
Joseph King
/
CC BY-NC-ND 2.0
)
Poika ja veneitä Mekong-joella Laosissa
Mekongjoen patoaminen vaarantaa kalakannat ja miljoonien ihmisten elannon Kaakkois-Aasian maissa. Kuva Laosista.
(Kuva:
Vannaphone Sitthirath
/
IPS
)

”Ekologinen aikapommi” – Mekong-joen padot uhkaavat viedä elannon miljoonilta

Mekong-joessa on eliölajeja toiseksi eniten maailmassa. Valtavat patohankkeet ovat kuitenkin johtamassa kalakantojen katoamiseen.
Naiset hakevat vettä Etiopiassa
Naiset hakevat vettä Etiopiassa, jossa on kärsitty viime aikoina kuivuudesta. Kuivuuden vaikutukset ovat tuoreen tutkimuksen mukaan luultua tuhoisammat.
(Kuva:
Sewunet
/
UNICEF Ethiopia
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.