Uutiset

YK:n ympäristöohjelma: Saastunut vesi uhkaa yli 300 miljoonan terveyttä

Käsittelemättömien jätevesien päästäminen vesistöihin on johtanut saastumisen lisääntymiseen niin Afrikassa, Aasiassa kuin Latinalaisessa Amerikassakin, varoittaa Unep.
(Kuva: Ravi Khemka / CC BY 2.0)

Pintavesien saastuminen on lisääntynyt niin Afrikassa, Aasiassa kuin Latinalaisenssa Amerikassakin viime vuosina, varoittaa YK:n ympäristöohjelma Unep. Järjestön arvion mukaan vedessä olevat taudinaiheuttajat asettavat jopa 323 miljoonan ihmisen terveyden vaaraan.

Eilen julkaistun, veden laatua tarkastelevan tutkimuksen mukaan vuosina 1990–2010 kaikkien kolme mantereen jokialueiden saastuminen on kasvanut yli puolella, kun tarkastellaan saastumista, joka joutuu erilaisten eloperäisten yhdisteiden sekä taudinaiheuttajien, kuten virusten ja bakteerien, joutumista veteen.

Syynä ovat esimerkiksi väestönkasvu, taloudellisen toiminnan ja maatalouden laajeneminen sekä yksinkertaisesti se, että vesistöihin päästetään yhä suurempia määriä käsittelemätöntä jätevettä. Ratkaisuna ei ole rakentaa lisää viemäreitä, vaan käsitellä jätevesi, Unep huomauttaa.

Veden saastumista ovat lisänneet raportin mukaan myös esimerkiksi suolaisen jäteveden päästäminen kaivoksista veteen sekä maatalouden lannoitteet.

Joissakin maissa yli 90 prosenttia käyttää pintavesiä juomavetenään. Niinpä vesien saastuminen aiheuttaa suuren terveysriskin. Suurimmassa uhassa on Afrikka, jossa noin 164 miljoonaa ihmistä on terveysriskissä, raportissa kerrotaan.

Vuosittain noin 3,4 miljoonan ihmisen arvellaan kuolevan vedessä olevien taudinaiheuttajien vuosi esimerkiksi koleraan, lavantautiin ja muihin tauteihin.

Raportissa muistutetaan, että veden saastuminen osuu kaikkein kovimmin haavoittuvimpiin ihmisiin, kuten naisiin, lapsiin ja köyhiin. Keinoja tilanteen parantamiseksi kuitenkin on. On vähennettävä saastumista jo ketjun alkupäässä, käsiteltävä saastuttava vesi, kierrätettävä vettä kasteluvedeksi ja suojeltava ekosysteemejä, Unep sanoo.

"Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö meillä olisi välineitä puuttua tähän kasvavaan ongelmaan. Nyt on aika käyttää näitä välineitä lyömään asia, josta on hitaasti tulossa yksi suurimmista uhista ihmisen terveydelle ja kehitykselle ympäri maailman", sanoo Unepin päätutkija Jacqueline McGlade.

Ympäristöongelmat vesi ja viemäröintiterveysympäristöjoetsaastuminen

Lue myös

Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Jätteenkerääjiä Keniassa

Keniassa totutellaan arkeen ilman muovipusseja – muovikieltoa aiotaan vielä laajentaa

Entisen jätteenkerääjän Samuel Omollin mielestä Kenian runsas puoli vuotta voimassa ollut muovipussikielto on hyvä asia. Samaa mieltä on moni muu kenialainen, ja nyt maassa suunnitellaan jo muun muassa muovisten leipäpussien kieltämistä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Etiopialaismies esittelee pidätysasentoa

”Etsin vapautta, mutta se vietiin minulta” – pidätykset ja väkivalta Jemeniin paenneiden siirtolaisten kohtalona

Jemenissä on maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta maahan saapuu silti siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita Itä-Afrikasta. UNHCR:n ja HRW:n mukaan heitä on pidätetty, pahoinpidelty ja raiskattu.
Oranssi kukka ruohikossa

Suomen edistystä kestävässä kehityksessä voi seurata pian verkossa

Tilastokeskus aikoo koota kestävän kehityksen tavoitteiden seurantamittarit avoimelle verkkosivustolle.
Pakoalisleirin asumuksia Bangladeshissa

Vuoden ensimmäiset rankkasateet alkoivat Bangladeshissa – rohingya-pakolaiset vaarassa

Pelätty monsuunikausi alkaa pian Bangladeshissa, jonne on lyhyessä ajassa paennut lähes 700 000 Myanmarin rohingyaa. Avustusjärjestöt yrittävät vahvistaa huteria leirejä, jotta katastrofilta vältyttäisiin.