YK:n ympäristöohjelma: Ihmiset etusijalle autojen sijaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n ympäristöohjelma: Ihmiset etusijalle autojen sijaan

YK:n ympäristöohjelma vaatii lisäinvestointeja kävely- ja pyöräilyinfrastruktuuriin tieliikennekuolemien ja päästöjen vähentämiseksi.

Kävely- ja pyöräilyinfrastruktuuriin pitäisi investoida rutkasti nykyistä enemmän. Näin voitaisiin vähentää tieliikenneonnettomuuksia ja kasvihuonekaasupäästöjä, vaatii YK:n ympäristöohjelma Unep.

"Ihmiset riskeeraavat henkensä joka kerta, kun he lähtevät kodeistaan. Kyse ei ole kuitenkaan vain onnettomuuksista. Liikennejärjestelmien suunnittelu autojen ympärille lisää ajoneuvojen määrää teillä, mikä lisää sekä kasvihuonekaasupäästöjä että saasteita. Liikennejärjestelmissä on pantava etusijalle ihmiset eikä autoja", järjestön johtaja Erik Solheim sanoo.

Tieliikenneonnettomuuksissa kuolee joka vuosi 1,3 miljoonaa ihmistä. Vajaa puolet heistä on jalankulkijoita, pyöräilijöitä ja moottoripyöräilijöitä, Unepin tuoreessa raportissa kerrotaan. Moottoriliikenne myös aiheuttaa lähes neljänneksen kasvihuonekaasupäästöistä, ja osuus on kasvussa.

Unepin raportissa on tutkittu 20 kehitysmaan kävely- ja pyöräilymahdollisuuksia. Vaarallisinta kevyen liikenteen käyttö on sen mukaan Malawissa, jossa kaksi kolmasosaa tieliikennekuolemista sattuu juuri jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Keniassa prosentti on 61 ja Etelä-Afrikassa 53, raportissa kerrotaan.

Unepin mukaan ainakin 20 prosenttia maiden liikennebudjetista pitäisi panna kevyeen liikenteeseen. Maiden pitäisi sen mukaan myös aktiivisesti kampanjoida sen puolesta, että pyöräilyllä ja kävelyllä olisi samanlainen asema kuin yksityisautoilulla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia