YK:n valtamerikokouksessa luvattiin yli 1300 tekoa merten hyväksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n valtamerikokouksessa luvattiin yli 1300 tekoa merten hyväksi

YK:n ensimmäisessä valtamerikonferenssissa luvattiin muun muassa suitsia merten muovijätettä ja suojella rannikoiden ekosysteemejä.

YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Peter Thomson YK:n valtamerikonferenssissa kesäkuussa 2016

YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Peter Thomson oli tyytyväinen YK:n valtamerikonferenssin tuloksiin. Kuva: Ariana Lindquist / UN Photo.

YK:n historian ensimmäinen valtamerikonferenssi on päättynyt uuden globaalin toimintasuunnitelman luomiseen valtamerten kunnon parantamiseksi. Konferenssissa annettiin myös liuta vapaaehtoisia lupauksia, joiden tarkoituksena on suojella meriä entistä tehokkaammin.

Viime viikolla järjestettyä konferenssia isännöivät Ruotsi ja Fidži, ja sen tarkoituksena oli edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitetta numero 14, joka koskee valtamerten suojelua. Toimintasuunnitelman lisäksi kokoukseen osallistuneet eri tahot, kuten hallitukset, kansalaisyhteiskunta, tutkijat ja rahoituslaitokset, lupasivat yhteensä yli 1 300 vapaaehtoista tekoa merten hyväksi.

”Olen sataprosenttisen tyytyväinen konferenssin tuloksiin. Tavoite oli korkealla: kääntää kehitys toiseen suuntaan”, sanoi YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Peter Thomson YK-uutistoimiston mukaan.

Toimintasuunnitelmassa luvataan muun muassa vähentää meriin herkästi päätyvää mikromuovia sekä toimia merten happamoitumisen, merenpinnan nousun ja lämpötilan nousun ehkäisemiseksi. Tarkoituksen on suojella rannikoiden ekosysteemejä, kuten mangrovemetsiä ja koralliriuttoja, sekä edistää kestävää kalastusta muun muassa kieltämällä tietyt haitalliset kalastustuet.

Toimintasuunnitelmassa luvataan myös puuttua ilmastonmuutoksen vaikutuksiin valtamerissä ja tunnustetaan Pariisin ilmastosopimuksen tärkeys.

Vapaaehtoisissa lupauksissa puolestaan luvattiin muun muassa tiettyjen muovityyppien kieltämistä, tutkimustiedon lisäämistä ja meriin pääsevien jätteiden vähentämistä. Esimerkiksi Suomen hallitus lupasi perustaa Itämerestä dataa tarjoavan verkkosivuston. Yhteensä lupaukset lisäävät suojeltujen valtamerialueiden osuutta 4,4 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia