YK:n johtoon ehkä sittenkin mies? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n johtoon ehkä sittenkin mies?

Vaikka paineet valita nainen YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi ovat kovat, ennakkotietojen valossa näyttää siltä, että viran saa kuitenkin mies.

(IPS) -- Vaikka paineet valita nainen YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi ovat kovat, ennakkotietojen valossa näyttää siltä, että viran saa kuitenkin mies.

Ensi vuoden alussa virkaan astuvan pääsihteerin valitsee YK:n yleiskokous turvallisuusneuvoston esityksen perusteella. 15-jäseninen turvaneuvosto on pitänyt jo kaksi epävirallista äänestystä, joissa mitataan johtajaehdokkaiden suosiota.

Ehdokkaita oli aluksi 12 – 6 naista ja 6 miestä – mutta Kroatian entinen ulkoministeri Vesna Pusic luovutti jäätyään ensimmäisessä koeäänestyksessä viimeiseksi. Kummatkin äänestykset voitti YK:n pakolaisjärjestöä viime vuoden loppuun johtanut Portugalin entinen pääministeri António Guterres.

Naisehdokkaista Unescoa johtava Bulgarian Irina Bokova oli ensimmäisessä äänestyksessä kolmas, mutta putosi toisessa viidenneksi. Toisella kierroksella kolmanneksi nousi Argentiinan Susana Malcorra, joka on toiminut nykyisen pääsihteerin Ban Ki-Moonin henkilöstöpäällikkönä.

Muut kisassa vielä mukana olevat naiset ovat YK:n kehitysohjelmaa UNDP:ta johtava Uuden-Seelannin Helen Clark, YK:n ilmastokokouksen avainhenkilö Christiana Figueres Costa Ricasta ja Moldovan entinen ulkoministeri Natalia Gherman.

Seuraava koeäänestys pidetään elokuun lopulla ja syyskuussa mahdollisesti kaksi lisää.

Ban antoi elokuun puolivälissä tukensa naisen valinnalle seuraajakseen, mutta tarkkailijoiden mukaan kannanotto saattoi tulla liian myöhään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia