YK:lle tänä vuonna yli 50 hyväksikäyttösyytöstä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:lle tänä vuonna yli 50 hyväksikäyttösyytöstä

YK muistuttaa, että hyväksikäyttötapaukset eivät heijasta henkilökunnan enemmistön käytöstä.

Oppilaita luokassa

YK:n Keski-Afrikan tasavallan operaatio järjesti tammikuussa tiedotustilaisuuden seksuaalisesta hyväksikäytöstä. YK on viime aikoina luvannut puuttua organisaatiossa tapahtuvaan hyväksikäyttöön. Kuva: Herve Serefio / UN Photo.

YK:n henkilökuntaa vastaan on esitetty tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana 54 syytöstä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Uhreja on yhteensä 66, joista 13:n tiedetään olevan alaikäisiä tyttöjä, kertoi YK:n pääsihteerin António Guterresin edustaja Farhan Haq tiistaina.

Tapauksista 14 liittyi rauhanturvaoperaatioihin, 18 YK-järjestöihin, 21 YK:n kumppaneihin ja yksi rauhanturvaoperaatioon, joka toimii turvallisuusneuvoston alaisena. Useimmat tapaukset ovat vasta alkuvaiheen tutkinnassa ja vasta kaksi on näytetty toteen tutkimuksissa.

YK:n henkilökuntaa on viime vuosina syytetty hyväksikäytöstä etenkin Keski-Afrikan tasavallan ja Kongon demokraattisen tasavallan rauhanturvaoperaatioiden yhteydessä sekä liian hitaasta reaktiosta tapauksiin. Keskustelu hyväksikäytöstä kiihtyi viime vuonna, kun muun muassa myös avustusjärjestö Oxfamissa paljastui hyväksikäyttöskandaali. Helmikuussa kerrottiin, että Syyriassa YK:n apua jakavat avustustyöntekijät ovat syyllistyneet seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

YK:n pääsihteeri António Guterres on ilmoittanut sitoutuneensa nollatoleranssiin seksuaalisessa hyväksikäytössä, luvannut toteuttaa uutta uhrikeskeistä politiikkaa sekä nimittänyt muun muassa uuden uhrien oikeuksien puolestapuhujan viran.

Haq muistutti, että YK:ssa työskentelee 95 000 siviiliä sekä 90 000 sotilasta tai poliisia eivätkä tapaukset heijasta enemmistön käytöstä.

”Jokainen syytös, joka koskee henkilökuntaamme, heikentää kuitenkin arvojamme ja periaatteitamme sekä niiden uhrausta, jotka palvelevat ylpeästi ja ammattimaisesti maailman vaarallisimmissa paikoissa”, hän sanoi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia